Pentru că le folosim zilnic, pernele atrag foarte mulți microbi și bacili de tot felul. Tocmai de aceea, ar trebui curățate cel puțin o dată la trei-șase luni.

Chiar dacă prima ta idee va fi să duci pernele la curățătorie, nu te grăbi. Potrivit unui blog specializat, există câteva metode bune care te vor ajuta să cureți pernele în condiții casnice.

Pernele din fibre sintetice

În general fibrele sintetice nu sunt alergice și nu rețin praf sau acarieni, se pot spăla și usca fără dificultăți (în mașina de spălat la maxim 30˚C, cu puțin detergent și fără balsam), și se găsesc cu ușurință în magazinele de specialitate. Puteți găsi de asemenea combinații poliester – bumbac care conferă mai multa fermitate pernei.

Durata de viață a unei perne sintetice este mai scurtă și tocmai de aceea se recomandă schimbarea unei perne din fibre sintetice la fiecare 2 ani.

Pernele din bambus

Datorită proprietăților antibacteriene și antialergice ale bambusului, aceste perne nu necesită tratare cu pesticide sau îngrășăminte. În plus, fibra de bambus absoarbe de 3 ori mai multă apă decât fibra din bumbac, de exemplu, de aceea pernele din bambus sunt ideale pentru persoanele care transpiră în somn. Este recomandată aerisirea periodică a dormitorului și a pernelor din bambus.

Pernele din puf și pană de gâscă sau rață

Acest tip de perne nu se recomandă a fi spălate, pentru că sunt foarte greu de uscat, și riscați să capete un miros neplăcut de care să nu mai scăpați ușor. Puteți folosi o față de pernă, pe care să o spălați de câte ori este cazul. Dacă optați totuși pentru spălarea pernei, asigurați-vă că este foarte bine uscată înainte de refolosire.

Pernele naturale pot fi folosite între 5 și 10 ani, în funcție de modul în care le întrețineți.

Pernele ergonomice cu spumă clasică sau cu memorie

Nu se recomandă să le spălați în mașina de spălat, pentru că își vor pierde forma definitiv. Puteți curăța doar husa acestora.

Și pernele au un termen de valabilitate…

O pernă din latex nu ar trebui folosită mai mult de 2-3 ani. La fel se aplică și în cazul unei perne cu pene. Pernele realizate din alte materiale sintetice ar trebui ținute între 18 și 24 de luni.