Apariția unui nou membru al familiei  întotdeauna este un mare eveniment. Iar dacă e vorba de al doilea copil, este un eveniment și pentru copilul mai mare, unul, deseori, destul de  traumatizant. Cum să pregătim copilul pentru  schimbările ce se apropie? Unii părinți presupun greșit că, dacă primul copil este încă mic, nu e nevoie de o pregătire anume. Presupun că oricum nu va înțelege. Bineînțeles că acesta nu va înțelege de unde a apărut cel mic, cum trebuie îngrijit sau de ce nu vorbește, însă v-a înțelege că s-au schimbat prioritățile în familie și că  nu mai este doar el centrul universului imediat ce veți reveni acasă de la maternitate. 

Cum pregătim copilul pentru apariția unui frățior?

Dacă micuțului nu i se va spune din timp despre apariția frățiorului, acest eveniment poate avea un impact negativ asupra lui, îi poate cauza tulburări nevrotice, depresie sau   disconfort fizic. Pe lângă aceasta, copilul mai mare poate deveni gelos. Gelozia se poate manifesta prin mici capricii și scâncete, precum și prin comportament  agresiv față de bebeluș. Cum putem evita aceasta? 

Explicații și informații

Din momentul în care burtica începe să se rotunjească, începeți să-i explicați copilului mai mare despre schimbările ce vor interveni în familie. Explicați-i pe înțelesul lui că în burtică se află un bebe, care va crește și se va naște (de aceea nu trebuie să se așeze sau să sară pe burtica mamei). Imitați cu ajutorul jucăriilor situația în care mama pleacă la maternitate și revine acasă cu un frățior – copilul mai mare are nevoie de timp să se obișnuiască cu ideea de despărțire.

Vorbiți-i cât mai des despre aceste schimbări: cum vă veți plimba cu căruțul, cum îl veți scălda pe cel mic în cădița mică, cum îl veți legăna și îi veți cânta. Întrebați-l dacă îi va permite să se joace cu jucăriile lui, să se culce în pătucul lui etc. Dacă copilul refuză categoric să împartă lucrurile sale cu frățiorul, nu vă faceți griji. Lăsați să treacă o perioadă de timp, apoi reveniți la acest subiect.   

Jucați-vă împreună „De-a mama și copilul”: dați-i o păpușă sau o jucărie moale, pe care să o poată hrăni cu lingurița sau cu biberonul, să o legene în căruț și să-i schimbe scutecele.

Cum pregătim copilul pentru apariția unui frățior?

Vorbiți-i despre responsabilități

Chiar de la începutul celei de-a doua sarcini, apelați la ajutorul rudelor pentru îngrijirea celui mai mare. Lăsați-l să se plimbe cu tata, bunica sau bunicul și să fie hrănit sau scăldat de unul dintre ei.  Astfel vă veți pregăti pentru perioada când va trebui să-i acordați o mai mare atenție nou-născutului.

De asemenea, îl puteți lăsa pe copil cu rudele pentru câteva ore: astfel nu numai că îl veți pregăti pentru  ziua când veți pleca la maternitate, dar vă veți face timp și pentru odihnă sau pentru alte chestiuni importante. Totuși mama este cea care trebuie să-l culce pe micuț: acesta e un moment special de apropiere, gingășie și comunicare, la care nu poți renunța în nici un caz.

Învățați-l să fie independent

Multe mame, simțind că primul copil va fi în curând lipsit de atenție, îi acordă în timpul celei de-a doua sarcini toată grija. E greșit: în acest fel, când va apărea cel mic, copilul mai mare va simți și mai mult trecerea pe al doilea plan, deoarece nu demult mama nu făcea un pas de lângă el, dar acum îi spune că trebuie să mănânce sau să se îmbrace singur.  

Dimpotrivă, e mai bine să îl înveți să fie independent – astfel și lui, și dumneavoastră  vă va fi mai ușor. E mai bine să începeți a-i dezvolta aceste deprinderi cât mai devreme, nu doar cu o lună înainte de nașterea micuțului. Dezvoltați-i abilități în funcție de vârsta copilului: să folosească olița, să mănânce singur, să se spele pe dinți, să se îmbrace singur. Îl puteți ruga să vă ajute prin gospodărie: să șteargă praful, să aranjeze vesela, să bage lenjeria în mașina de spălat și alte lucruri.

Cum pregătim copilul pentru apariția unui frățior?

Învățați-l să fie răbdător

Odată cu apariția frățiorului, oricum îi vei spune copilului mai mare: „Așteaptă!”, „Mai târziu!”, „Nu acum”. Pentru a nu-i cauza o traumă psihologică, învățați-l din timp să aibă răbdare. Explicați-i  că aveți lucruri importante de făcut, după care îi veți acorda neapărat atenție.  Nu alergați la el de îndată ce vă cheamă (dacă, bineînțeles,  nu există vreun pericol), nu vă întrerupeți de la ceea ce faceți. Spuneți-i liniștit: „Așteaptă 5 minute. Termin ceea ce fac și apoi ne jucăm”. Și neapărat trebuie să vă țineți de cuvânt.

Spuneți-i ce privilegii are

Primul copil îl va accepta mai ușor pe nou-născut dacă nu va fi lipsit de atenție. De aceea vorbiți-i cât mai des despre privilegiile lui și oportunitățile unice pe care le va avea:  să se joace cu constructorul, să se dea pe tobogan, să ia cartea de pe poliță, să privească desene animate, să mănânce bomboane, să se plimbe cu bicicleta, trotineta, să meargă în parcul de distracții – toate acestea și multe alte lucruri le poate face doar el.

Alungați-i fricile și îndoielile

Principala  cauză a depresiei, nevrozei și crizelor de gelozie ale primului copil sunt determinate de senzația că este uitat, că nimeni nu mai are nevoie de el, căci în familie a apărut un alt copil. Neapărat discutați cu copilul pe această temă, convingeți-l că nu este mai puțin important și dorit decât cel mic.

Cum pregătim copilul pentru apariția unui frățior?

Iată câteva momente despre care trebuie să discutați:

„Voi merge la maternitate și mă voi întoarce acasă cu un bebeluș. Vom organiza o sărbătoare, vom împodobi casa cu baloane și vom mânca tort.”;
„Când va apărea bebelușul, eu te voi iubi la fel de mult, te voi lua în brațe, ne vom juca împreună și te voi culca în pătuț.”;
„Am să culc bebelușul în căruț și am să te conduc la grădiniță/la lecții/la diferite activități.”;
„Când micuțul va dormi, împreună vom desena, încleia, confecționa sau vom citi cărți.”;
„O vom ruga pe bunica să-l plimbe cu căruțul pe frățior, iar noi vom merge la magazin/pe terenul de joacă/în ospeție.”
„Tu vei fi principalul meu ajutor. Mă vei ajuta să-l hrănesc, să-l scald și să-i  schimb hăinuțele? ”;
„Dacă nu vei dori, frățiorul nu îți va atinge jucăriile, îi vom cumpăra altele.”

Cum pregătim copilul pentru apariția unui frățior?

Ce nu trebuie să faceți

Unele cuvinte și acțiuni ale părinților sau ale rudelor pot, dimpotrivă, să-l sperie pe copil, făcându-l să creadă că după apariția celui mic viața lui va fi mai complicată.  Ce nu trebuie să faceți ca să nu-l traumatizați pe copil?

  • Nu accentuați că îi veți da celui mic pătuțul și hăinuțele lui: „Îi vom da frățiorului pătuțul tău și toate jucăriile zornăitoare.” Mai bine ascundeți jucăriile pe care i le veți da celui mic.
  • Nu trebuie să-l speriați cu obligațiile pe care le va avea odată cu nașterea frățiorului: „Când se va naște bebelușul, va trebui să te îmbraci și să mănânci singur. „Mai bine să-l obișnuiți treptat să devină independent, ca și în situația în care nu așteptați un alt copil. 
  • Nu induceți copilului ideea că viața lui va deveni mai complicată: „Nu o să mă mai joc cu tine, așa că profită acum.” De obicei aceste lucruri sunt spuse de către bunicile care îl compătimesc pe nepoțel și încearcă să ia asupra lor grija pentru acesta: „Mama va mai avea un copil și nu va avea timp pentru tine. Iar eu n-am să te las, pentru că ești nepoțelul meu iubit.” Spuneți-le bunicilor că astfel de cuvinte influențează relațiile de familie.
  • Din aceeași cauză nu se recomandă ca primul copil să rămână peste noapte la bunici – copilul se poate simți abandonat. 

Sursa