Pregătirea copilului pentru şcoală nu înseamnă doar cumpărarea ghiozdanului şi a hăinuțelor pe care le va purta în prima zi. Copilul tău, mai ales dacă începe clasa pregătitoare, are nevoie de sprijinul tău în familiarizarea cu mediul şcolar şi cu ce presupune un orar zilnic. Fără o pregătire cu câteva săptămâni înainte de prima zi, copilul poate avea reacții de panică şi respingere față de şcoală, copiii din jur sau învățătoare. În plus va fi chiar greu să îl aduci din nou la ore ziua următoare. Vezi în continuare câteva recomandări utile în ceea ce privește pregătirea copilului tău pentru începutul anului de învățământ.
Prezentați şcoala şi ce se va întâmpla la ore
Prima zi de şcoală este emoționantă pentru părinți, dar cu adevărat dificilă pentru cei mici care sunt obişnuiți cu programul de vacanță sau cu cel de la grădiniță. De aceea, cel mai bine este să îi prezentați şcoala unde va merge, clasa în care va învăța şi locurile pe care le are la dispoziție pentru joacă, pauză sau toaletă.
Cumpărați împreună rechizitele
Rechizitele care pe tine te încântă s-ar putea să nu fie pe placul celor mici. Alege împreună cu copilul tău ghiozdanul care i se potriveşte cel mai bine şi care nu îi deformează coloana, care nu este prea greu sau prea mare. Alegeți împreună penarul şi instrumentele de scris pe baza unor modele uşor de recunoscut de către copil
Imitați acasă momentele de la şcoală
Repetați acasă modul în care se scot din penar stiloul sau culorile şi cum se aranjează la loc după ce sunt folosite. Stiloul nu trebuie să fie prea mare sau prea greu, nici penarul foarte voluminos. Tot acasă, repetați paşii care trebuie făcuți la sfârşitul orelor: strângerea cărților în ghiozdan, a penarului, aruncarea gunoaielor din bancă la coş, îmbrăcarea cu hăinuța sau jacheta.
Pregătirea psihicului copilului
La grădiniță, copilul învață prin jocuri şi activități educative să socializeze, să îşi manifeste sentimentele de simpatie, ataşament, să se exprime verbal şi să îşi manifeste creativitatea, să se adapteze schimbărilor de mediu.
La şcoală, copilul trebuie să se adapteze rapid unui mediu nou care presupune mai multă disciplină, atenție, putere de concentrare îndelungată. De aceea are nevoie de motivare şi de impulsul pozitiv din partea părinților legat de şcoală şi de învățat. Clasa pregătitoare vine în ajutorul copiilor care se adaptează mai greu.
Niciodată nu prezentați şcoala ca fiind o pedeapsă pentru o trăsnaie a copilului (Te duc la şcoală dacă nu vrei să mănânci tot!) sau ca un loc unde riscă să fie nefericit (Nu mai vin să te iau de la şcoală dacă nu eşti cuminte).
Pregăteşte copilul şi pentru orele de şcoală, începând să îl trezeşti treptat mai devreme, astfel încât să îi fie mai uşor să se adapteze noului program.
Adesea, un mediu nou aduce şi temeri pe care orice copil le poate simți. Rolul vostru este sa vă asigurați că temerile nu devin fobii, de aceea trebuie tratate cu seriozitate şi trebuie să îi explicați copilului din ce motive nu trebuie sa se teamă.
Copilul poate să fie deja pregătit să petreacă ziua fără părinți, mai ales dacă merge la grădiniță, însă de această dată poate simți mai mult nevoia de a vorbi cu voi despre ce se întâmplă la şcoală. Ascultați ce are de spus şi încurajați-l sa povestească ce face când se joacă sau interacționează cu alți copii încă de la grădiniță.
Copilul are nevoie mai mult ca oricând de sprijinul tău, mai ales în prima zi de şcoala. Adaptarea poate să fie rapidă sau mai lentă, în funcție de personalitatea lui, de mediul familial şi de modul în care a fost pregătit pentru şcoală.