Pentru a vă păstra hainele curate și în bune condiții, trebuie să știti întotdeauna ce reprezintă simbolurile de pe etichetele hainelor. Spălarea, stoarcearea și uscarea hainelor poate diferi de la un tip de țesătură la alta, iar în vremurile actuale, lucrurile sunt mult mai complicate decât în trecut. În ultimii ani, etichetele hainelor s-au modificat și s-au complicat, deoarece fabricanții au simțit nevoia de a explica în ce fel poate fi folosit în mod corect o haină.

Etichetele au fost comprimate mult mai mult pentru a ajunge la simboluri, iar marea problemă este, că lumea nu înțelege aceste instrucțiuni grafice.

Simbolurile de pe etichetele hainelor

Sunt multe simboluri pe etichetele de haine, pe care oamenii nu le descifrează niciodată.

  • Semnul normal și des întâlnit pentru spălare este reprezentat de un un trapez isoscel cu baza mică în jos, iar baza mare este o linie curbă deschisă ce simbolizează apa.
  • În cazul în care îmbrăcămintea se poate spăla manual, în interiorul vasului este inscripționată o mână sau o palmă. Dacă haina nu se spală manual, pe vas este un X mare.
  • De obicei, fabricantul menționează și temperatura maximă de spălare, printr-un număr scris în interiorul simbolului pentru vas.
  • Dacă este prezent un triunghi pe etichetă, atunci înseamnă că puteți introduce înălbitor, dacă pe triunghi sunt două linii paralele oblice, este permis doar înălbitorul mai ușor pe bază de oxigen.
  • Dacă pe triunghi este scris un X mare, atunci nu este voie să folosiți înălbitor.
  • Pătratul în care este inclus un cerc înseamnă uscare mecanică, iar dacă în mijloc există un punct, atunci trebuie să folosiți o temperatura medie de uscare.
  • Dacă există un mare X în pătrat, atunci nu aveți voie să folosiți uscarea mecanică.

Ce trebuie să știi despre călcare

Simbolul pentru călcarea hainelor este un fier de călcat. Dacă pe acest simbol apare un punct, la mijloc, atunci înseamnă că aveți de-a face cu un material sintetic, iar temperatura nu trebuie să fie mai mare de 110 grade Celsius.

Două puncte pe fierul de călcat indică că produsul este din mătase sau lână.