Spălatul încălțămintei în mașină pare a fi o idee riscantă, iar pentru unii inacceptabilă. Din fericire, mașinile de spălat moderne chiar au fost adaptate pentru asta, doar trebuie să știi ce fel de încălțăminte la ce regim să o speli.

Cel mai des, producătorii de încălțăminte nu recomandă spălatul acesteia în mașină pentru ca să nu apară reclamații în privința calității ei. Totuși, dacă faci totul corect, încălțămintea nu va păți nimic. Pentru început trebuie să iei în calcul aceste două aspecte:

  • Încălțămintea cu textil (adidași, teniși) se spală minunat în mașina de spălat cu orice fel de detergent.
     
  • Încălțămintea din piele are nevoie însă de un detergent special pentru piele și blană, care elimină duritatea apei.

Cum pregătești încălțămintea pentru spălat:

Verifică dacă nu are defecte, nu necesită reparație, nu se descleie sau se descoase. În aceste cazuri, încălțămintea va avea și mai mult de suferit.

Înainte să o arunci în cuva mașinii, spală bine talpa de noroi și alte gunoaie, încheie fermoarele, scoate șireturile și tălpicile (acestea spală-le mai bine manual).

Regimul de spălare:

Spală dintr-odată cel mult două perechi de încălțăminte, Dacă aceasta este grea și voluminoasă, pune doar o pereche. Este recomandat să renunți la scurgerea automată, pentru că poate afecta funcționalitatea mașinii.

Dacă mașina de spălat are un regim destinat încălțămintei, e minunat. Dacă nu, atunci optează pentru regimul delicat, la o temperatură maximă de 30 de grade. Perfect ar fi să pui încălțămintea într-un sac special.

Cum o usuci corect:

Dacă nu vrei să distrugi încălțămintea, nu o pune în mașina de uscat, lângă calorifer sau alte surse de căldură - temperatura mare duce la deformare. Ideal ar fi să o usuci în aer liber, dacă afară e cald, iar în sezonul rece, într-o încăpere bine ventilată.