Piciorușele celor mici cresc destul de repede și uneori nu le sunt potrivite orice produse, chiar dacă au numărul pe care cei mici îl poartă. Ca părinte, este firesc să ai multe întrebări și să cauți răspunsuri care să te ajute să iei cele mai bune decizii pentru copil.

Încălțăminte din piele, din cauciuc, din pânză sau plastic?

Sunt recomandate materialele naturale și care lasă pielea să respire. Tocmai de aceea, cel mai indicat este să alegi pentru copil încălțăminte din material textil impermeabil sau piele naturală. Plasticul, cauciul sunt de evitat, piciorul copilului poate să transpire excesiv și în plus aceste din urmă materiale nu sunt deloc comode.

Încălțăminte sub gleznă sau peste gleznă?

Răspunsul este: sub gleznă, dacă se poate. Știm că există mitul să luăm încălțămintea copilului înaltă ca să „fixeze glezna”, însă medicii ne avertizează că piciorul copilului trebuie să rămână cu cel mai mare grad de libertate, pe cât posibil. Dacă vorbim despre încălțămintea de iarnă, vom alege evident ghetute sau cizme, însă pentru primăvară, vară și toamnă putem opta pentru încălțăminte sub gleznă.

Talpă rigidă sau flexibilă?

Flexibilă! Cu cât talpa este mai flexibilă, cu atât se dezvoltă mai bine piciorul copilului, iar cel mic învață mai repede să își găsească echilibrul.

În casă: desculț, în șosete sau papuci?

Dacă temperatura din casă este normală, cel mai bine este să-l lăsăm pe micuț să meargă desculț. Cel mic nu doar că învață mai repede echilibrul, dar și piciorul său se dezvoltă mai bine, atât din punct de vedere anatomic, cât și senzorial. În plus, pielea micuțului respiră, iar el poate să descopere joaca cu degetelele.

Sandale închise sau deschise la vârf?

Sandalele închise protejează degetelele copilului, mai ales la o vârstă mică, atunci când se împiedică des. De asemenea, acest tip de sandale protejează piciorul copilului și atunci când îi poate cădea ceva pe degete. Dacă alegi sandalele de tip închis, atunci tot praful, nisipul, pietricelele de pe jos nu își vor face loc așa de ușor în încălțămintea copilului.