Dacă aveți  copii de un an care nu desenează încă, e timpul să înceapă – vara e anotimpul potrivit pentru o astfel de activitate feștelitoare. Pentru primele desene ale copilului, vă propunem să utilizați obiecte neobișnuite – pipete, baghete pentru baloane de săpun și chiar baloane! Periuțele,  de asemenea, vă vor fi de folos: cu ele puteți împroșca cu vopsea. 

Cu ce desenăm vara? 5 posibilități de a desena împreună cu copiii

Desenăm cu pipeta

Este o ocupație simplă, pentru care e nevoie de apă, pipetă și vopsele lichide. În calitate de pânză puteți folosi șervețele sau prosoape de hârtie, pânză deschisă de bumbac și hârtie obișnuită. Micuțul va vedea cum se manifestă culoarea pe diferite suprafețe și materiale. 

Guașa, acrilul sau coloranții alimentari se dizolvă în apă, pentru a-i lua cu pipeta. Soluția obținută să o pipeteze pe o coală de hârtie, pe o stofă  sau într-un pahar cu apă curată. Pentru ultima variantă e bine să folosiți culori intense ale coloranților, ca tabloul obținut să fie cât mai  expresiv.  

Cu ce desenăm vara? 5 posibilități de a desena împreună cu copiii

Urme de baloane de săpun

Tuturor copiilor le place să facă baloane de săpun. Iar dacă veți adăuga în soluția dată puțin colorant – veți putea folosi baloanele la desenat.

Pentru prepararea soluției e nevoie să amestecați detergent pentru vase, șampon pentru copii sau săpun lichid și  puțin zahăr sau glicerină. Pregătiți soluții de diferite culori în recipiente diferite. Se recomandă să utilizați coloranți alimentari – oferă intensitate culorii.

Suflați câte un balon din fiecare recipient și puneți-le pe hârtie. Pe aceasta vor rămâne urme de culori și mărimi diferite, urme de spumă, stropi și picături.

Înainte de toate, pregătiți prosoape pe care nu vă pare rău să le pătați. Explicați-le celor mici că aerul prin pai trebuie doar suflat. În cazul celor mici puteți găuri cu acul paiul în câteva locuri. Va fi mai ușor de suflat și mai greu de tras aerul în piept.  

Cu ce desenăm vara? 5 posibilități de a desena împreună cu copiii

Stropim cu periuța

Copiii înțeleg foarte repede că poți stropi cu periuța de îndată ce o iau în mână. Totul se va petrece altfel dacă vă veți pregăti minuțios pentru această procedură  și să o desfășurați vara în grădină.

Guașa sau acrilul se dizolvă în apă, se toarnă într-un recipient de plastic și așterneți alături o foaie vatman (acoperind cu peliculă ce poate fi expus stropirii). Dacă veți îndeplini corect acțiunea, apoi o jumătate de oră copilul va analiza stropii care zboară în toate părțile, astfel veți avea timp să savurați o clipă de răgaz sau o ceașcă de cafea. 

Pentru prima încercare e suficient și o singură culoare. Dar pentru ocupația următoare folosiți deja mai multe culori și faceți-l curios să afle ce se întâmplă dacă stropești pe rând cu ele.

Exercițiul poate fi complicat  dacă decupați câteva forme simple  de hârtie pentru a acoperi o bucată din foaia vatman. Sunt potrivite formele de flori, fulgi sau căsuțe, din care puteți construi un oraș întreg. Pentru aceste elemente-trafalet e nevoie să utilizați o hârtie mai groasă, rezistentă la vopselele lichide.   

Cu ce desenăm vara? 5 posibilități de a desena împreună cu copiii

Ștampiluțe decorative

În ziua de azi  puteți cumpăra seturi de diferite ștampiluțe decorative: flori, animale, mașini. Dar le puteți efectua și singuri – din mai  multe materiale. Eu, de exemplu, am decupat prima ștampilă dintr-un container din plastic pentru alimente (cu o foarfecă simplă și un cuțit de hârtie). De obicei, aceasta se încleiază pe un cub de lemn sau pe o piesă de la un constructor, înfășurat în scotch, pentru a fi protejat. Puteți tăia forme pentru ștampilă din  tricot sau dopuri de vin.  

Cu ce desenăm vara? 5 posibilități de a desena împreună cu copiii

Dacă nu aveți timp pentru a confecționa ștampiluțe, utilizați orice obiecte care pot fi spălate de vopsea sau pe care le puteți arunca după utilizare:

  • instrumente de bucătărie – furculițe, linguri, recipiente de plastic sau forme de copt, chiar și site;
  • jucării mici;
  • legume sau fructe, tăiate transversal (uzoare frumoase lasă cartofii, țelina frunza de salată, varza, portocalele și mărul);
  • diferite periuțe;
  • funduri de sticlă;
  • frunze, flori, conuri, iarbă uscată și crenguțe.

Copilului îi este comod să picteze șezând jos și apăsând ștampiluța pe foaia de vatman cu toată forța sa.

Cu ce desenăm vara? 5 posibilități de a desena împreună cu copiii

Tablou din baloane

Cu baloanele nu te poți doar să te joci, mai poți lăsa și urme - mici și mari, rotunde și lunguiețe, de care doriți. 

Cel mai bine e să folosiți un balon de o culoare pentru amprenta corespunzătoare de guașă roșie, galben sau albastru. Astfel micuțul va găsi mai ușor balonul cu culoarea pe care dorește să o folosească pentru „creația” sa.  

Ștampilarea cu baloane e și mai interesantă, dacă le umpleți cu apă. Iar dacă le legați cu o ață mai lungă, puteți ștampila din picioare, lăsând să cadă baloanele pe foaia de vatman.

Ar fi bine să vă implicați în acest proces. Rezultatul unei astfel de activități comune poate fi o foaie de  ambalaj.

Cu ce desenăm vara? 5 posibilități de a desena împreună cu copiii

Din cartea  „Creăm împreună cu copilul”

Sursa