Anual, la data de 7 decembrie, creștinii ortodocși din Republica Moldova o pomenesc pe Sfânta Mare Muceniță Ecaterina. Sfânta Ecaterina este considerată ocrotitoarea teologilor, profesorilor, avocaților, procurorilor, medicilor.

Ecaterina era fiica lui Consta, care fusese mai înainte împărat. Ea, fiind de optsprezece ani, era foarte frumoasă, de statură înaltă și foarte înțeleaptă. Învățase tot meșteșugul cărții elinești și se deprinsese cu înțelepciunea lui Homer, a lui Virgiliu, Aristotel, Platon și ale celorlalți din acea vreme. Dar ea și cărțile doctorilor le-a deprins bine, ale lui Asclipie, ale lui Hipocrat, Galin și toți se mirau de înțelepciunea ei. De aceea mulți din domnii cei bogați căutau să o ia de soție.

Deși toți insistau ca ea să se mărite, Ecaterina nu își dorea acest lucru. Astfel, refuzând căsătoria și devenind creștină, aceasta a suferit multe chinuri din cauza împăratului Maximilian. Ecaterina a murit tăindu-i-se capul, iar în loc de sânge, a curs din rană lapte.

Sfânta Muceniță Ecaterina este cea care le ajută pe femeile nemăritate să se căsătorească și aduce înțelegere și liniște în familii.

În Republica Moldova astăzi își sărbătoresc onomastica aproximativ 44 de mii de femei, care poartă numele de Ecaterina.