Taina Botezului a fost mereu un subiect de discuție controversat, iar cele mai multe superstiții țin de acea perioadă de 40 de zile până la încreștinarea copilului, timp în care mamele își fac tot felul de griji. În timp ce unele femei nu-și scot nou-născuții din casă de teamă ”să nu-i deoache” cineva, alte mămici se plimbă liniștite cu bebelușii lor și susțin că aerul curat este extrem de important pentru cei mici. Deși s-ar părea că nu este decât o simplă convingere băbească, în ziua de azi sunt foarte multe mame care nu-și scot bebelușii la plimbare până la botez, de frica privirilor curioase ale trecătorilor.

Se pare că, potrivit portalului religias.com, în cărțile de ritual ortodoxe, nu se specifică nimic în acest sens. Nici în cadrul canoanelor. Ba, mai mult, în ziua a opta de la naştere, pruncul este adus la biserică de naşă sau de moaşă, fără a intra în sfântul locaş înainte de Taina Botezului. Deci, de unde ar fi avut poporul pravoslavnic o astfel de convingere că un copil nebotezat nu trebuie scos din casă?

Preotul Maxim Melinti, paroh al bisericii din satul Ghidighici, cunoscut pentru poziția sa incluzivă și de răsturnare a stereotipurilor, dezminte acest mit și le oferă câteva sfaturi mamelor care nu vor să-și scoată copiii din casă până la botez, de frica deochiului.

”Înger păzitor copilul primește la naștere, iar nu la botez. De aceea, ipoteză că copilul trebuie neapărat botezat ca să primească „îngeraș” – face parte din „teologia băbească”. Mama are voie să iasă din casă până la botezul copilului. De aceea mama va ieși din casă, și va face treburi necesare și vizite medicale, fără nicio teamă. Asta se referă mai ales la cei care locuiesc prin sate. Acolo persistă tradiția că până la botez mama nu are voie să ia apă din fântână, iar ceea care face acest lucru, spurcă fântâna și apă.”, susține preotul Maxim Melinti.

Mai mult decât atât, el a mai subliniat faptul că nici copilul, nici mama acestuia nu au nevoie să poarte ață roșie la mână „contra deochi”, nici până la botez, nici după, căci face parte din superstiții. Somnul liniștit după botez face parte și el de pe lista basmelor băbești.

Prin urmare, Biserica nu interzice scoaterea pruncilor nebotezați din casă, iar decizia de a scoate bebeluşii din casă înainte de Botez ar trebui să le aparțină părinţilor și medicului neonatolog. Dacă doctorul consideră că noului-născut îi face bine să iasă din casă, atunci o plimbare în aer curat nu are ce să-i strice.