Cât de important este somnul pentru un copil? Lipsa de somn îi face pe copii mai iritabili și impulsivi, cel puțin așa susțin oamenii de știință, iar aproximativ o jumătate de oră de somn în plus poate îmbunătăți în mod semnificativ comportamentul copilului și performanțele la școală.

Copilul devine mai liniștit dacă are parte de 30 de minute de somn în plus

Experții de la Universitatea McGill din Canada au realizat un studiu în care, timp de cinci nopți, lăsau copiii cu vârste cuprinse între 7 și 11 ani să doarmă cu o oră mai mult, sau îi trezeau cu o oră mai devreme. Scopul acestui experiment a fost de a vedea cum micile schimbări în regimul de somn pot afecta comportamentul copiilor.

Astfel au stabilit că, copiii privați de ora de somn erau mai agitați, iritabili și mai puțini atenți. În același timp, la copiii care au mers la culcare cu o oră mai devreme și se trezeau cu o jumătate de oră mai târziu, astfel de probleme erau mai puțin frecvente.

Se crede că copiii între 6 și 12 ani au nevoie să doarmă cam 10-11 ore pe zi, iar privarea de somn duce la scăderea concentrației. În plus, copiii care dorm mai puțin decât este prevăzut, se descurcă mai rău cu sarcinile creative și ating un nivel scăzut la testele de IQ. Iar dacă copilul este iritat din cauza faptului că se simte obosit, el nu poate învăța ceva nou, și nu este în stare de a construi relații bune cu ceilalți.

Oamenii de știință subliniază că schimbările în obiceiurile de somn sunt direct legate de procesele psihologice, iar primii ani de școală sunt o perioadă critică pentru dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase la copii.

Copilul devine mai liniștit dacă are parte de 30 de minute de somn în plus

Conform cercetătorilor, copiii nu dorm suficient din mai multe motive, inclusiv necesitatea de a-și face temele, jocurile video sau privitul televizorului, precum și utilizarea de sms-uri și conversații cu prietenii.

Psihologii recomandă:

  •  Cu o jumătate de oră înainte de culcare să se deconecteze toate dispozitivele electronice care l-ar interesa pe copil.
  •  Stabilirea unei ore fixe, regulate de culcare și trezire chiar și în weekend.
  •  Fiți un model pentru copilul dvs. Părinții, de asemenea, trebuie să meargă la culcare la o oră rezonabilă.