Copiii cu autism de cele mai multe ori sunt discriminați de colegii lor din școlile de cultură generală. Și în grădinițe situația e departe de a fi ideală. Iar părinții copiilor cu tulburări de spectru autist își doresc o susținere mai mare din partea statului, întrucât cheltuielile pentru tratament și reabilitare sunt enorme, susține Maria Kionig, director al Centrului de corecție pentru copii cu dificultăți de dezvoltare „Alegor” din capitală.

La 2 aprilie în lumea întreagă este marcată Ziua mondială a autismului, la care se alătură și Republica Moldova.

Potrivit Mariei Kionig, unii părinți ai copiilor din școlile generale nu doresc ca fiul sau fiica lor să învețe într-o clasă în care este și un elev autist. Acești părinți explică refuzul lor prin faptul că elevii neurotipici ar putea imita comportamentul unui copil autist dacă se află mai multe ore lângă el. În asemenea condiții, copiii autiști sunt nevoiți să frecventeze școli și grădinițe speciale. 

Părinților care cresc și educă un copil autist nu le este deloc ușor să se descurce financiar, spune Maria Kionig. Pentru tratamentul și reabilitarea unui copil autist părinții au nevoie lunar de 10-20 de mii de lei.  În același timp, susținerea din partea statului pentru aceste familii este foarte modestă. 

Pensia de dizabilitate a copilului, compensația pentru transport, alocația pentru îngrijirea copilului, toate acestea împreună fac 2000 de lei sau mai puțin. Mulți părinți nu pot să se angajeze în câmpul muncii, întrucât sunt nevoiți să meargă frecvent cu copilul la reabilitare. Dacă chiar și își găsesc un serviciu, trebuie să își caute asistent personal, care să stea cu copilul, dar doritori de a se angaja în calitate de asistenți personali nu prea există, întrucât statul îi remunerează cu doar 3-4 mii de lei lunar, a evidențiat directoarea Centrului „Alegor”.

O altă organizație obștească de protecție a copiilor cu autism și a familiilor acestora, Asociația „SOS Autism”, atenționează că  diagnosticarea autismului în Republica Moldova încă rămâne o provocare. Statisticile oficiale indică asupra unei creșteri a numărului de copii diagnosticați, de la 144 de copii în anul 2012 la 663 de copii în 2019. În același timp, doar în 2018 au fost identificați în cadrul unui studiu, efectuat împreună cu Societatea Narcologilor și Psihiatrilor din Moldova, 1400 de copii autiști.

Autismul sau tulburarea de spectru autist (TSA) este o tulburare gravă a proceselor normale de dezvoltare, care afectează limbajul, abilitățile de adaptare și interacțiune. Autismul nu se vindecă, dar cu intervenţie timpurie intensivă, unii copiii cu autism învață să ducă la maturitate o viaţă oarecum independentă. Prin terapie, copilul învaţă să vorbească și cum să se comporte.