Ești în concediu maternal și soțul are impresia că stai degeaba. Cum să-i explici că a fi mamă este un job stresant, iar să faci asta 24 de ore din 24 este de-a dreptul epuizant? Află de la un psihoterapeut cum să-i explici partenerului și punctul tău de vedere.

mamaplus

Dacă stai acasă în concediu maternal sau ești casnică, soțul va avea pretenția să te ocupi de tot. Nu își dă seama că ”meseria” de mamă este cea mai solicitantă din lume și că ai și tu nevoie de un timp de odihnă. Explică-i cât de greu este să ai grijă de un copil mic. L-ai putea lăsa pe el într-un weekend să facă tot ce faci tu (sau măcar o parte) și să-ți mai spună dacă mai crede că tu te relaxezi toată ziua.

”Este normal să-ți asculți cu atenție soțul, să vezi ce își dorește, cum și de ce. După aceea, îți poți spune tu punctul de vedere. Stabiliți împreună ce se poate face și ce nu. În plus, explică-i că sunteți o echipă care rezolvă împreună problemele. Cu cât faceți mai multe lucruri împreună, cu atât cuplul este mai sudat. Dacă fiecare face ce-i trece prin cap fără să ceară părerea celuilalt, apoi vă criticați, relația are de suferit. Este esențial să nu fii impulsivă, agresivă verbal sau critică, în ciuda faptului că te simți jignită sau comparată cu o menajeră. Este necesar să ajungeți la o discuție sinceră despre repartizarea sarcinilor, munca în echipă, posibilitatea de a angaja un ajutor etc. Dacă problemele sunt mai adânci și reproșurile nu sunt decât o muniție într-o luptă pentru putere, ar fi bine ca partenerii să conștientizeze acest lucru. Apoi, ar putea începe un proces de terapie de cuplu împreună,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Sursa