Ştiinţa moștenirii genetice este complicată, spune Dawn Allain, consilier genetic autorizat și director al Centrului Medical Wexner din cadrul Universității de Stat din Ohio, citat de Reader's Digest. Totuși, este distractiv să ne punem întrebări. Cu toate că oamenii de știință încă nu au foarte multe răspunsuri detaliate, ei dețin o serie de informații de bază legate de trăsăturile transmise genetic de la mamă și tată către copii. Întăi însă, trebuie să înțelegem "mecanica" transmiterii anumitor gene.

Cum moștenim trăsăturile de la părinții noștri

"Există trei moduri principale. Prima este printr-o genă dominantă. De exemplu, culoarea ochilor căprui - dacă oricare dintre părinți are aceasta genă dominantă, ea va fi transmisă către copil. A doua modalitate este printr-o genă recesivă - ambii părinți trebuie să aibă această genă pentru ca ea să se transmită la copil. De exemplu, dacă avem ochi albaștri, ambii părinți trebuie să poarte o astfel de genă, chiar dacă culoarea ochilor lor nu este albastră. În sfârșit, există trăsături legate de cromozomul X, care se găsesc doar prin el și sunt transmise doar pe cale maternă", a explicat dr. Allain.

Ce trăsături moștenim de la mama

Capacitatea de a slăbi

Există două tipuri de grăsimi în corpul uman: cea brună "bună", care crește metabolismul și ne ajută să menținem o greutate sănătoasă, și grăsimea albă "rea”, care poate provoca obezitate sau alte boli grave. Toată lumea deține o parte din fiecare tip, dar volumul de grăsime brună și calitatea metabolismului se moștenesc de la mama, potrivit unui studiu publicat în Nature Communications.

Capacitatea de concentrare

Dacă mama are niveluri mai scăzute de serotonină, o substanță chimică din creier care influențează dispoziția, atunci sunt mai multe șanse ca cel mic să dezvolte tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție, potrivit unui studiu publicat în JAMA Psychiatry.

Ridurile de expresie

Felul în care îmbătrânim este determinat de gene pe care le moștenim pe cale maternă. Factorii de mediu precum expunerea la soare, fumatul sau o dieta nesănătoasă pot provoca daune ADN-ului mitocondrial, dar o parte din "daune" pot fi moștenite oricum de la mama, potrivit unui studiu publicat în Nature.

Cu cât ADN-ul mitocondrial suferă mutații, cu atât îmbătrânim mai repede și ne apar riduri de expresie sau fire de păr alb.

Starea de spirit

Mamele pot influența starea de spirit a copiilor lor. Sistemul corticolimbic din creier, care controlează reglarea emoțională și joacă un rol în tulburările de dispoziție, se transmite mai degrabă de la mame la fiice decât de la mame la fii sau de la tați la copii, potrivit unui studiu publicat în The Journal of Neuroscience.

Memoria

De ceva vreme se știe că un istoric familial al bolii Alzheimer crește semnificativ riscul de apariție a bolii a unui membru mai tânăr, dar un nou studiu, publicat în Biologic Psychiatry, a descoperit că riscul genetic provine în primul rând de la mame.

Ce trăsături moștenim de la tata

Felul în care luăm în greutate

În timp ce mama ne ajută cu grăsimea brună, tatăl este responsabil pentru volumul de grăsime albă din organism, potrivit unui studiu din Nature Communications. De asemenea, cantitatea de grăsime depozitată în jurul organelor este dictată tot de genele paterne.

Începerea pubertății

Pubertatea și toate reperele distractive care vin împreună cu ea - cum ar fi acneea, modificarea vocii sau începerea ciclului menstrual - este influențată de genetica ambilor părinți, dar dacă ea începe înainte de vârsta de opt ani la fete și de nouă ani la băieți, înseamnă că micuții au avut anumită genă a tatălui, scrie un studiu publicat în New England Journal of Medicine.

Genul copiilor noștri

Evident, genele celor doi parteneri determină sexul copiilor, dar, la rândul lor, genele de sex pe care le transmit ei se moștenesc preponderent de la tați.

Un bărbat cu mulți frați are mai multe șanse să aibă fii, în timp ce un bărbat cu multe surori este predispus să aibă fiice, potrivit unui studiu publicat în Biology Evolutionary.

Probleme de fertilitate

Fertilitatea unei femei poate fi afectată de o genă pe care a moștenit-o de la tatăl ei, potrivit unui studiu publicat în Science.

Într-o celulă normală, o porțiune denumită centrioli este eliminată ca parte a procesului de dezvoltare naturală. Cu toate acestea, dacă centriolele nu sunt eliminate - de multe ori din cauza unei disfuncții genetice, transmise de tată - atunci femeia este sterilă, au explicat cercetătorii.