Atunci când proiectezi spațiul în care micuțul tău își va petrece majoritatea timpului, ar trebui să ții cont de câteva detalii esențiale, printre care și siguranța cromatică. Unele culori au capacitatea de a calma sau de a inspira copilul, în timp ce altele îl pot agita, îi pot scădea capacitatea de concentrare și îl pot face să se simtă neliniștit. Acest lucru este valabil pentru toți oamenii în general, dar în special pentru copii, care pot fi sensibili la impactul culorii.

Designul camerei copilului ar trebui ales în conformitate personalitatea și pasiunile lui, însă nu ar trebui să te axezi strict pe un anumit tip de mobile sau obiecte decorative, ci și pe culorile predominante. Află în continuare care sunt culorile pe care ar trebui să le eviți pentru camera copilului, cel puțin până la vârsta de 13-14 ani.

Roșu aprins

Este o culoare puternică ce atrage mereu atenția. Deși are capacitatea de a stimula mintea și de a energiza corpul, nu este recomandat să predomine în camera copilului, așadar evită să colorezi toți pereții în roșu. Poate provoca emoții destul de puternice precum putere sau dorință - altfel spus contribuie la hiperactivitatea copilului, ceea ce nu este de dorit, mai ales seara. În schimb, poți folosi roșul dacă există o zonă de studiu într-un colț al camerei - îl va menține activ în timp ce își face temele, de exemplu.

Galben puternic

Nu este recomandată folosirea unei nuanțe puternice de galben pentru camera copilului sau în doze mari, deoarece aceasta poate declanșa o stare de anxietate și suprastimulare - sunt efecte negative pentru copil, întrucât pot conduce la o odihna deficitară. În schimb, un galben pal este mult mai potrivit, pentru că reprezintă distracție, fericire, tinerețe și raze de soare, ajutând copilul să scape de sentimentul de teamă.

Alb

Albul este mai potrivit pentru camerele nou-născuților pentru că simbolizează puritate, inocență și claritate. În cazul copiilor mai mari, albul poate crea un mediu mult prea steril pentru gustul lor, dar partea bună este că poți implementa mai multe elemente colorate, ca de exemplu covoare de joacă pentru camere de copii care să-i stimuleze gândirea și creativitatea, diverse imagini cu animații sau chiar mici picturi realizate direct pe pereții albi. Opțiunile sunt mai multe decât în cazul pereților colorați.

Negru

Este o non-culoare destul de sobră, mult mai potrivită pentru camera unui adolescent decât pentru cea a unui copil sub 14 ani. Chiar dacă negrul, potrivit specialiștilor, reprezintă bogăție, formalitate, putere și autoritate, nu este potrivit din punct de vedele cromatic decât cu moderație și în niciun caz pentru pereți. Poți alege negrul pentru cadrul patului sau pentru birou, însă evită ca acesta să predomine în decorul camerei copilului.

Verde strident

În ceea ce privește nuanțele de verde, se aplică aceeași regulă ca în cazul rosului și a galbenului. Nu este recomandat ca verdelee strident să fie culoarea predominantă în camera celui mic, pentru că nu-l va ajuta pe acesta să se relaxeze în mod corect, ci, dimpotrivă, îi poate alimenta starea de oboseală și de agitație. Poți opta în schimb pentru o nuanță mai caldă de verde, care să ducă cu gândul la natură, de exemplu. Verdele strident este mai potrivit pentru câteva accente sub forma de dungi, cercuri etc.

În concluzie, specialiștii sunt de părere că cele mai potrivite culori pentru camera copilului sunt cele în tonuri calde, care să-l ajute să se relaxeze, să se concentreze, dar care să îi ofere și sentimente de veselie, bună dispoziție și chef de joacă.