Știai că gemenii reprezintă mai mult de 3% din populația de pe Pământ? Și deși este o cifră deloc de neglijat, este oarecum surprinzător faptul că până în prezent există numeroase idei preconcepute legate de o pereche de gemeni. Sigur ai auzit povestiri despre telepatia dintre frații gemeni sau povestiri în care un geamăn îi lua locul celuilalt, sau că există un geaman mai bun și altul mai rău. Iată care sunt cele mai interesante curiozități despre gemeni!

1. Unul dintre gemeni are un tată, celălalt – alt tată. Este posibil așa ceva?

Da, este posibil. Un studiu recent a estimat că mai mult de 2% dintre sarcinile gemelare implică anumite contribuții genetice de la doi bărbați diferiți. Cercetătorul Nancy Seagal susține că procentajul este mai mare în cazul în care bărbații sunt de aceeași rasă și etnie.

2. Unul dintre gemeni are o dată de naștere, celălalt – altă dată de naștere.

Da, este o situație întâlnită tot mai des. Știai că cel mai lung interval dintre nașterea unui geamăn și al doilea geamăn este de 87 de zile (acest caz a intrat în Cartea Recordurilor în 2013 cu gemenele Kate și Amy Elliot).

3. Ordinea de naștere a gemenilor contează

S-a decoperit că geamănul secund prezintă un risc mai mare pentru probleme de sănătate, inclusiv stres respirator, traumatisme și infecții neonatale, spre deosebire de fratele un pic mai „în vârstă”.

4. Există acea legătură telepatică dintre gemeni?

Încă nu există cercetări care ar confirma legătura telepatică, în schimb, rezultatele mai multor cercetări au arătat că pot avea multe similitudini: gusturi, abilități, preferințe, temperamente etc. Rezultatele au fost concludente chiar și în cazul celor care au fost separați la naștere, care au avut o rutină zilnică diferită și care au crescut după principii diferite.

5. Un geamăn pretinde că e celălalt și reușește să-l păcălească pe partenerul romantic al fratelui?

Nu, nu este posibil. Poate doar în filme. De la diferențele mici în ceea ce privește fața sau fizicul unuia dintre gemeni până la personalitatea și temperamentul acestuia – toate s-au dovedit a fi factori critici în atragerea partenerului. S-a demonstrat că îl poți găsi atractiv pe unul dintre gemeni, în timp ce poți să nu simți nicio atracție față de celălalt.

Sursa