Un studiu recent arată că vârsta la care copiii primesc primul lor telefon este, în medie, 10,3 ani. Până la 12 ani, majoritatea copiilor care au deja un smartphone au şi conturi pe rețelele de socializare. Chiar dacă îşi doresc să țină legătura cu uşurință cu cel mic, părinții au mai multe îngrijorări legate de siguranța lui, odată ce capătă acces nestingherit la mediul online.

De la preocupările privind siguranța copilului pe rețelele sociale, la site-urile pe care el poate naviga sau persoanele cu care poate să intre în contact, până la fenomenul de „bullying” online, micuțul poate fi expus mai multor riscuri. Din fericire, există şi măsuri prin care părinții îşi pot proteja copilul, fără a-i refuza din start accesul la un telefon.

Alegeți împreună un smartphone

Alegerea unui telefon reprezintă o oportunitate de a-l învăța pe copil diferența între a dori ceva şi a avea nevoie de ceva. Dacă cel mic îşi doreşte cel mai nou model de iPhone, de exemplu, aceasta este o ocazie de a pune în balanță împreună cu el beneficiile şi costurile pe care le presupune un telefon foarte scump. Scopul este să ajungeți împreună la un compromis, astfel încât şi el să fie mulțumit de alegerea făcută, iar tu să nu cheltuieşti o sumă exorbitantă. De asemenea, nu uita să-i protejezi şi telefonul cu o folie de sticlă rezistentă. Cei mici pot fi neglijenți uneori cu lucrurile lor, aşa că zgârieturile sau spargerea ecranului pot duce rapid la stricarea dispozitivului.

Instalează o aplicație de control parental

Aplicațiile de control parental îți permit să alegi pe ce site-uri poate naviga copilul tău, să limitezi utilizarea smartphone-ului la doar câteva ore pe zi, să-i urmăreşti activitatea sau conversațiile de pe rețelele sociale. Monitorizarea constantă a copilului nu este însă o soluție permanentă, dar poate fi utilă mai ales în cazul celor cu vârste mai mici de 14 ani. Astfel, poți observa la timp unele riscuri. De exemplu, dacă cel mic intră în conversații cu persoane necunoscute, dacă este expus unor imagini sau clipuri video nepotrivite pentru vârsta lui sau dacă este victima bullyingului, poți interveni rapid şi îl poți proteja de asemenea pericole.

Protejează-i telefonul cu un antivirus

Telefoanele copiilor sunt mai expuse riscului viruşilor, aşa că este bine să îi instalezi un antivirus încă de la bun început. În plus, îl poți învăța să nu deschidă niciodată fişiere primite de la persoane necunoscute sau să descarce aplicații din surse nesigure.

Stabiliți cât timp poate utiliza smartphone-ul

Dacă eşti îngrijorată că cel mic va petrece prea mult timp pe telefon şi va neglija activitățile fizice sau temele de la şcoală, atunci este bine să stabiliți de la început cât timp va avea voie să folosească smartphone-ul în decursul unei zile. La fel de important este să îl înveți că telefonul este un privilegiu, nu un drept, şi că poate rămâne fără el dacă nu respectă regulile asupra cărora ați convenit.

Pe lângă aceste măsuri, este bine să vorbeşti deschis cu copilul tău despre ce presupune responsabilitatea unui telefon, dar şi despre pericolele din mediul online şi cum se poate feri de ele. Învață-l să nu îşi dea niciodată adresa de acasă sau de la şcoală, să nu posteze pe rețelele sociale imagini nepotrivite, să nu intre în conflicte online, să nu se întâlnească niciodată cu persoane cunoscute pe internet, dar şi să ți se destăinuie atunci când întâmpină o problemă.