Fiecare persoană are propriul său ritm de viață, propriile interese și priorități. Pornind de la această idee, ar trebui să nu le subestimați sau să le judecați pe femeile care decid să o ia pe o altă cale decât cea a maternității. Motivele pentru care ele nu au copii pot fi atât de complexe și de diferite, încât întrebările și remarcile pe acest subiect sunt foarte nepotrivite.

Chiar dacă ai intenții bune, nu este bine să întrebi o femeie de ce nu este (încă) mamă. La mijloc se pot ascunde condiții medicale serioase, circumstanțe complicate și motive care nu pot fi discutate cu oricine, în orice context. Pe lângă această clasică întrebare neinspirată, mai există câteva lucruri pe care ar fi bine să nu i le spui niciodată unei femei care nu are copii. Nu, nici măcar atunci când sunteți foarte apropiați!

„Nu știi ce pierzi! Hai și tu în rând cu noi, mamele”

Este adevărat că, odată ce devii mamă, descoperi niste aspecte ale vieții pe care nu le-ai mai întâlnit niciodată. Îți dai seama că a avea un copil este minunat și ești total îndrăgostită de noul tău stil de viață și noua ta identitate de părinte.

Cu toate acestea, îți poți împărtăși entuziasmul și fără să o faci pe altă femeie să simță că „ratează” ceva ce tu trăiești deja. Poate că femeia respectivă știe ce presupune, în mare, maternitatea, și prefer să nu experimenteze acest lucru momentan (sau deloc, ceea ce este la fel de ok).

„Ai fi mai fericită cu un copil!”

Fericirea arată diferit pentru fiecare dintre noi. Unele femei se simt împlinite atunci când propriul copil le îmbrățișează, altele simt fericire atunci când călătoresc, încep un proiect profesional nou sau gătesc un tort sofisticat. Dacă tu ești fericită fiind mamă, exprimă acest lucru fără să îi spui altei persoane cum crezi tu că ea ar putea fi mai fericită. Fericirea este ceva personal.

„O să te răzgândești și va fi prea târziu!”

Alegerile personale se numesc așa pentru că singura persoană care le poate face este cea în cauză. Indiferent cât de bine cunoști pe cineva, nu poți afirma cu certitudine ce decizii va lua pe viitor. Poate că prietena, sora sau colega ta nu se va răzgândi. Și chiar dacă o vă face, acest lucru nu te privește pe tine sau pe altcineva.

„Timpul trece, așa că grăbește-te…”

Orice femeie știe deja că vârsta influențează sarcina din multe puncte de vedere. Cu cât naști mai târziu, cu atât complicațiile au mai multe șanse să apară. Este o realitate, însă nu trebuie să le reamintești aceste lucruri tuturor femeilor fără copii pe care le cunoști. Le-ai putea răni sau le-ai putea crea anxietate.

„Ești egoistă!”

Multe persoane cred că a nu face copii reprezintă o dovadă de egoism. Totuși, motivele pot fi atât de multe, încât o supoziție de acest tip poate răni foarte tare femeia care primește această replică. De aceea, este mai bine să nu o folosești niciodată!

„Ți-e frică să nu îți strici silueta?”

Da, sarcina este un eveniment foarte solicitant pentru corpul oricărei femei. Greutatea fluctuează destul de mult, pot apărea vergeturi, celulită și cicatrici. Aceste modificări pot fi intimidante, însă nu au niciodată legătură cu teama de a nu „strica silueta”. Este o afirmație răutăcioasă, pe care ar fi bine să nu o folosești față de nicio femeie.

„Ce vei face la bătrânețe, când vei rămâne singură?”

Planurile de viitor sunt diferite pentru fiecare femeie în parte. Unele visează să călătorească în toată lumea când ies la pensie, altele să se apuce de acel hobby de care nu au niciodată timp. Într-adevăr, unele se vizualizează înconjurate de copii, nepoți și strănepoți, altele se imaginează doar alături de partener sau de o pisică drăgălașă. Acest lucru depinde strict de dorințele fiecărei persoane, așa că nu face supoziții despre viitorul altei femei.