Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă când cazi în vis? La nivel fizic şi psihic se petrec lucruri la care poate nu te-ai fi gândit.

Mulți experiemntează senzația de amețeală şi de cădere în timpul visului. Dacă şi ție ți s-a întâmplat, ai observat, desigur, că trăirea este destul de bizară şi dificil de uitat. Din fericire, există cel puțin o explicație despre ce se întâmplă când cazi în vis, iar somnologul Michael Breus o oferit detalii surprinzătoare.

Te-ai aşezat în pat, după o zi plină şi tot ce vrei este să te odihneşti, să-ți încarci bateriile. Imediat ce ai închis pleoapele, simți că îți pierzi echilibrul şi te ia o stare uşoară de greață, inexplicabilă, urmată de un sentiment de neputință. Când cazi în vis, corpul şi subconştientul intră într-un fel de şoc ce generează convulsii. Nu e chiar un început bun pentru un somn odihnitor, binemeritat, nu? Atunci care este explicația pentru când cazi în vis?

Expertul în somnologie spune că nu ar trebui să intri în panică din cauza spasmelor care apar involuntar, la nivelul brațelor, picioarelor şi, de fapt, în tot corpul. Deşi sunt des întâlnite când cazi în vis, ele nu sunt periculoase pentru sănătate.

Oamenii de ştiință nu sunt siguri de ce apare această senzație, dar au câteva ipoteze demne de luat în calcul.

„Principala teorie este că sistemul nervos face bruc trecerea spre starea de repaus“, spune Michael Breus.

În timp ce corpul se relaxează, ritmul cardiac încetineşte, temperatura corpului scade, iar tonusul muşchilor îşi modifică starea, intrând în repaus.

Altă teorie care explică ce se întâmplă când cazi în vis

Breus spune că, de regulă, creierul adoarme înaintea trupului şi ajunge să „înțeleagă“ greşit activitatea de relaxare a muşchilor. Mai precis, el interpretează mişcările ca fiind cele ale unei căderi în gol. Aceasta mai adaugă că lipsa orelor de somn favorizează apariția acestui fenomen.

„Am întâlnit această problemă de somn la pacienții mei, în special la cei care suferă de privarea de somn“, spune Breus.

Cu cât ai un deficit mai mare de ore de somn, cu atât creierul tău adoarme mai repede şi produce aceste senzații stranii.