Dacă ți s-a spus vreodată „ești copia fidelă a mamei tale”, ar trebui să știi că nu e chiar adevărat. De fapt, oamenii de știință au dezvăluit că de cele mai multe ori copiii seamănă cu tații, în special fetele. 

De cele mai multe ori, copiii moștenesc forma nasului, buzele, pomeții, ochii și bărbia de la părinți. Acestea sunt zonele-cheie pe care le luăm în considerare atunci când spunem că două persoane seamănă.  

Potrivit studiilor, DNA-ul unui copil conține 50% gene de la mamă și 50% de la tată, doar că cele masculine sunt mai proeminente.  

Se spune că sexul copilului depinde de tată. Dacă tata are mai mulți bărbați în familie, atunci probabilitatea de a avea băieți crește. Și invers.  

Gena responsabilă de inteligență conține cromozomul X, de aceea băieții moștenesc inteligența mamei, în timp ce fetele primesc de la ambii părinți. Chiar și așa, doar 40% se moștenește de la mamă. Restul ține chiar de ei.

Din păcate, genele sunt responsabile și de greutate, mai exact 25%. Greutatea unui copil depinde în mare parte de cea a mamei. Un copil va fi slab dacă și mama e slabă.  

Pe de altă parte, înălțimea este moștenită de la tata. Bărbații înalți au, de obicei, copii și mai înalți. În medie, între 60 și 80% din înălțime depinde de cea a mamei și a tatălui, în rest ține de lifestyle și sănătate. Un alt lucru interesant este că primii copii născuți sunt mai înalți decât ceilalți.  

În ceea ce privește ochii, culorile închise sunt predominante. Astfel, dacă unul dintre părinți are ochii căprui, iar celalalt are ochii albaștri sau verzi, cel mai probabil, copilul va avea ochii căprui.  

Mulți părinți și-ar dori ca și copiii lor să aibă părul creț. Dar care sunt șansele? În ciuda faptului că este o trăsătură dominantă, chiar dacă părinții au părul creț, asta nu înseamnă că și copiii vor avea părul la fel. Sistemul este simplu: dacă ambii părinți au părul așa, atunci și copiii îl vor avea. Dacă doar unul dintre ei are părul creț, iar altul are părul întins, atunci copilul va avea părul ondulat. 

Sursa