Ce ți se întâmplă în timp ce dormi? Somnul este o stare atât de liniștită, nu? Evocă imagini cu ochii închiși, respirație ușoară, vise și relaxare. Însă atunci când dormi, corpul este implicat într-o mulțime de procese care te vor uimi. Nu-ți face griji: toate acestea sunt absolut normale. Totuși, după ce vei citi acest articol, nu vei mai privi niciodată somnul la fel.

mamaplus

1. Temperatura corpului scade dramatic

Chiar înainte să adormi, temperatura corpului începe să scadă, susține Michael Breus, psiholog și specialist în analiza somului la Scottsdale, AZ. Odată cu relaxarea corpului, creierul începe să elibereze melatonină. Aceasta afectează ritmul circadian (ritmul biologic) și îi transmite corpului că este timpul pentru odihnă. Cea mai mică valoare a temperaturii se înregistrează în jurul orei 2:30 dimineața. Așa că poți programa termostatul pentru a ridica temperatura în casă timp de o oră sau două. În caz contrar, îi vei fura partenerei/ului plapuma pentru a te încălzi.

2. Crește producția de colagen

Colagenul este o proteină ce întărește vasele sanguine și oferă elasticitate pielii. Când dormi te afli într-o stare de nemișcare, așa că hormonii de creștere sunt eliberați pentru a spune celulelor de grăsime să elibereze energie – s-a demonstrat că acești hormoni stimulează și creșterea nivelului de colagen.

„În vreme ce producția de colagen atinge apogeul în timpul somnului, cremele hidratante care conțin retinol și renoid trebuie folosite înainte de a merge la culcare pentru că interacționează bine cu colagenul, combat problemele de pigment și luptă împotriva ridurilor”, susține Melanie Palm, medic dermatolog la Solana Beach.

3. Slăbești

Este unul dintre motivele pentru care e bine să te cântărești dimineața, și nu seara: pierzi apă prin transpirație și expiri aerul umed din timpul nopții. Acest fenomen poate avea loc și în timpul zilei, însă mâncatul și băutul în timp ce ești trează neutralizează orice scădere în greutate. Iar dacă dormi numai patru-cinci ore pe noapte ai putea anula efectele oricărei diete și exerciții fizice pe care le faci ziua. Pentru a-ți reduce talia trebuie să dormi măcar șapte ore pe noapte.

4. Ai putea avea spasme

În timpul somnului mulți oameni au spasme, iar acesta este un lucru perfect normal. Până la 70% dintre oameni experimentează acest fenomen în care mușchii se contractă brusc. Unii experți consideră că aceste spasme ar putea fi cauzate de anxietate sau un program de somn neregulat, în vreme ce alții cred că sunt inevitabile. Prin urmare, stai cât mai departe de partenera/ul tău pentru a nu o/îl trezi brusc de mișcările pe care le faci în timp ce dormi.

5. Devii mai înalt

„Discurile coloanei vertebrale, care acționează precum pernele între oase, se rehidratează și devin mai mari deoarece greutatea corpului nu le mai presează, precum atunci când ești în picioare. Dacă ai o saltea mai tare, dormitul pe o parte în poziția fetusului poate fi cea mai bună pentru a deveni mai înalt”, susține Breus.

Sursa