Anual, în data de 17 noiembrie, marcăm Ziua Mondială a Prematurității, fiind o zi în care organizaţiile şi asociațiile internaționale îşi propun să crească gradul de conştientizare a populației asupra numărului în creştere al naşterilor premature şi al complicațiilor asociate. În țara noastră, anual se nasc prematur sute de copilași, iar dragostea și credința părinților, precum și profesionalismul medicilor pot face adevărate minuni. Este și cazul celui mai mic copil născut prematur în țara noastră, care cântărea la naștere doar 530 de grame.

Fetița s-a născut prematur la începutul acestui an, la Spitalul Clinic Municipal "Gheorghe Paladi" din Chişinău și le-a oferit tuturor o adevărată lecție de viață. Micuța Anghelina a venit pe lume la doar 23 de săptămâni de sarcină, când șansele de supraviețuire sunt extrem de mici. Pofta ei de viață a fost mult mai mare, astfel încât fetița a început să adauge kilogramele necesare.

Lupta ei a durat două luni, fiind internată într-un incubator special și hrănită cu ajutorul unor dispozitiv pentru nou-născuții prematuri. Fetița avea scutece și hăinuțe făcute la comandă, pentru că era atât de mică încât o puteai ținea pe palmă.

„Am avut foarte multe gânduri și emoții. Spuneam că totul o să fie bine, doar așa mă gândeam. Și din partea medicilor a fost susținere că totul o să fie bine. Când intram în secție, plângeam și spuneau să nu plâng că ea luptă și luptăm și noi cu dânsa.”, spunea atunci mama fetiței, Alina Șevțov într-un interviu pentru Agora.

La externare, micuța Anghelina a ajuns să cântărească 2.800 de grame. 

mamaplus
mamaplus