Capsulele de detergent lichid sunt extrem de periculoase pentru copii, iar de multe ori, părinții nu își dau seama de acest lucru. Chiar dacă au devenit tot mai populare în ultimii ani, capsulele de detergent lichid seamănă cu niște jeleuri colorate, iar acest lucru le poate face foarte atractive pentru cei mici. Cei mici sunt mult mai atrași de astfel de produse, atunci când rămân nesupravegheați, datorită formei și consistenței gelatinoase, iar astfel ajung să fie confundate cu bomboanele sau alte dulciuri. Învelișul de plastic se topește imediat, dacă copilul duce capsula în gură, iar consecințele pot fi extrem de grave.

La nivel mondial, dar și în țara noastră, se înregistrează tot mai multe cazuri de intoxicație gravă cu detergent, după ce copiii au ajuns să se joace cu ele.

Dacă micuțul tău a avut contact cu capsulele de detergent lichid și a ingerat din greșeală produsul, vor apărea următoarele simptome:

  • tuse
  • iritație și durere la nivelul ochilor
  • febră
  • vomă
  • diaree

Acțiunea toxică a acestor substanțe se manifestă cel mai frecvent la nivel digestiv, cu simptomatologie in funcție de cantitatea ingerată. Aciiunea iritativă la nivel digestiv va provoca vărsături alimentare sau bilioase, dureri abdominale şi scaune diareice. Pierderile lichidiene importante, prin vărsături şi diaree, pot sa producă sindroame de deshidratare acută şi chiar acidoză metabolică.

Dacă cel mic semnalează astfel de simptome, mergeți de urgență la medic. Mulți copii au ajuns să fie inclusiv intubați, pentru a putea să respire, în urma unor leziuni serioase.

În unele cazuri, pacienții pot prezenta și o stare mentală alterată, fiind greu să rămână conștienți. În cazuri severe sau unde se intervine mult prea târziu, se poate ajunge și la stări de comă sau la deces.