Sexualitatea, în sine, este încă un subiect tabu în rândul populației, care creează multe bariere. Andreea Chiru-Maga, psihoterapeut și psiholog clinician, vorbește despre problemele de natură sexuală cu care se confruntă cuplurile, dacă un program ajută în relația sexuală și cum se raportează bărbații și femeile la viața sexuală a cuplului după apariția copilului.

Când ajung cuplurile la psihoterapeut și care sunt problemele de natură sexuală cu care se confruntă?

În ultima perioadă multe cupluri au ales să meargă la psihoterapeut pentru a rezolva problemele apărute în relația lor. Într-adevăr o parte din probleme sunt legate de sexualitate. Sexualitatea este un subiect care creează multe bariere, credințe limitative, atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Sunt declanșate foarte multe conflicte legate de sexualitate și de modul în care sexualitatea poate fi exprimată într-o manieră autentică, sinceră și deschisă. Aici putem să întâlnim de obicei diferențe între partenerii de cuplu care vin cu nevoi foarte diferite. În terapie am identificat 3 probleme de natură sexuală întâlnite adesea.

O primă problemă apare înaintea nașterii copilului, în momentul în care activitățile sexuale se diminuează, iar acest aspect se întâlnește atât la bărbați, cât și la femei.

A doua problemă ține de diminuarea actelor sexuale după nașterea copilului, acest lucru fiind foarte ușor influențat și de aspectul fizic al femeii modificat în urma sarcinii.

Modificările de natură emoțională, psihică sau fizică se pot întâlni la ambii parteneri, însă se manifestă preponderent mai ales în cazul femeilor. Este vorba în special de modificările de natură fizică, ce pot afecta apetitul și actul sexual (disconfort fizic, dureri ș.a.), mai ales dacă femeia a născut pe cale naturală.

Este clar că relațiile sexuale se vor diminua pentru un timp, întrucât este nevoie de o perioadă de vindecare în care corpul să se readapteze. În plus, după sarcină se poate manifesta la femeie și o stimă scăzută de sine. Aici putem vorbi de faptul că femeia se îngrașă, corpul devine ușor disproporționat din cauza nașterii, îndeosebi în cazul în care nașterea a fost pe cale naturală. Chiar și la nașterea prin cezariană apare un anumit disconfort pentru că acea cicatrice nu este tocmai estetică. Atunci când stima de sine scade, automat și raporturile sexuale scad fiindcă apare o neîncredere a femeii în propriul corp și ajunge să nu se mai accepte pe sine.

Totodată, și apetitul sexual al bărbatului poate fi diminuat întrucât aspectul fizic al femeii reprezintă o parte importantă în atracția sexuală și, dacă această atracție sexuală se diminuează, și raporturile sexuale se răresc în timp. Pentru acest motiv este foarte important ca partenerii de cuplu să fie înțelepți din acest punct de vedere și să-și aloce puțină răbdare.

Lipsa apetitului sexual poate fi cauzată și de responsabilitățile noi care apar în cuplu. Responsabilitatea principală devine copilul, relația poate aluneca ușor pe planul doi, ceea ce înseamnă mai puțin timp pentru femeie, dar și pentru relația de cuplu.

În astfel de situații este foarte important ca, cel puțin după primul an de viață al copilului, partenerii să învețe să-și aloce mai mult timp pentru ei ca și cuplu: să petreacă un weekend împreună sau să-și aloce într-o zi o oră, două, trei, dedicate doar pentru ei.

O a treia problemă apare în momentul în care programul de zi cu zi se modifică, responsabilitățile suplimentare pe care le implică creșterea copilului putând determina un nivel crescut de stres. 

Dacă relația nu este una compactă, armonioasă, cuplul ar putea să sufere foarte mult, femeia devine mai stresată, mai obosită, începe să-și critice partenerul pentru toate neajunsurile din familie și automat se ajunge la o stare conflictuală, implicit se intră într-un cerc vicios. Este important de menționat că rolul de părinte este însoțit de stări de teamă aproape permanente induse de grija pentru copil, iar acest aspect influențează apetitul sexual în cuplu.

Comunicarea devine destul de agresivă între parteneri, femeia devine critică la adresa bărbatului pentru că are nevoie de mai mult suport, de mai multă atenție, iar bărbatul devine confuz și frustrat deoarece și el are nevoie de atenție. Ne trezim astfel cu doi adulți care au nevoie de atenție și de iubire, dar și de răbdare și de înțelegere. Dintr-odată avem 2 adulți care sunt foarte supărați unul pe celălalt.

Aici putem să întâlnim și femeile care devin un mic paradox, în care ceva spun, dar de fapt, nevoile lor sunt foarte diferite. Femeile au un stil aparte de a-și manifesta emoțiile și nemulțumirile, iar bărbații devin foarte confuzi pentru că nu înțeleg de unde vin aceste stări.

De aceea este foarte importantă comunicarea deschisă între parteneri și se recomandă ca în cazul în care cuplul nu reușește să depășească aceste probleme să apeleze la un specialist, astfel încât să gestioneze din timp problemele noi apărute. Divergențele care sunt lăsate să se așeze nerezolvate se vor acumula în timp și la un moment dat vor deveni foarte greu de gestionat.

Cât de importantă este viața sexuală într-o relație?

Conform ierarhiei trebuințelor umane formulate de Maslow, sexul este o nevoie de bază, la fel ca și somnul, ca și hrana, ca și nevoia de apă. Cu toate acestea, importanța sexului este diferită de la un cuplu la altul și depinde de importanța pe care o dă fiecare partener din cuplu. De obicei, sexul devine foarte important pentru bărbați. În cazul lor, ne putem referi la sex ca la o modalitate de a gestiona stresul, la un mijloc de a se exprima, la o situație de a avea controlul sau pur și simplu o cale prin care se creează o senzație de plăcere.

În schimb, la femei este puțin diferit: femeile pot supraviețui fără sex o perioadă mai lungă de timp, nu este ceva obligatoriu.

Mulți specialisti spun că mintea și corpul femeii, în subconștient, sunt pregătite mai mult pentru procreare și mai puțin pentru a avea satisfacție în timpul sexului.

Femeia este preocupată mai mult de procreare comparativ cu bărbatii și în cazul acesta putem întâlni două situații foarte diferite: o nevoie a bărbatului care, evident, își dorește să aibă relații sexuale și, în același timp, vorbim de femeie, pentru care aceste relații nu sunt atât de importante. Însă nu trebuie să generalizăm, sunt multe femei care își doresc foarte mult acest contact și care chiar se simt mulțumite de actul sexual.

De asemenea, putem să ne gândim la sistemul de relație. Până la urmă, o relație se diferențiază de orice alt tip de relație prin acest contact sexual. O relație devine intimă și apropiată când există și raport sexual. În momentul în care există doar o relație de prietenie, de comunicare, de deschidere, de socializare vorbim deja de un alt tip de relație. De aceea sexul devine foarte important în cuplu întrucât este lucrul care apropie cel mai mult partenerii unul de celălalt.

Când putem spune că un cuplu are o viață sexuală împlinită?

În astfel de situații nu putem să luăm bagheta magică și să spunem: Da, noi pentru săptămâna asta ne alocăm două, trei ore de activitate sexuală și cu siguranță vom fi fericiți.

Acesta este un alt lucru prin care se diferențiază femeile de bărbați. La bărbați este vorba preponderent de o exteriorizare fizică, pe când la femei este implicată și o exteriorizare emoțională și psihică. Uneori femeile trebuie să fie împăcate, mulțumite, să aibă o stimă de sine crescută, să aibă o stare de spirit pozitivă, potrivită. În cazul în care aceste lucruri nu sunt, degeaba ne stabilim două, trei sau cinci întâlniri pe săptămână, dacă nu suntem pregătiți să avem contactul sexual.

De la începutul relației, fiecare cuplu își stabilește un mod de a trăi împreună și de a se raporta la aceste relații sexuale. Și cred că depinde foarte mult de felul în care decurge relația de la bun început. În momentul în care relația a funcționat bine de la început, cu siguranță lucrurile vor fi favorabile și sănătoase și după nașterea unui copil.

Nu știu dacă programul este varianta cea mai potrivită. Nu putem să spunem, gata, de acum vom avea raporturi sexuale de 2 ori pe săptămână. Repet: este important să ne alocăm timp pentru cuplu. Nu există stragegii minune prin care să avem o relație împlinită.

Trebuie să ținem foarte mult cont de comunicare, de modul în care cuplul este matur din punct de vedere emoțional și cum alege să rezolve conflictele. La un cuplu care rezolvă defectuos sau întâmpină dificultăți în a rezolva problemele înainte de nașterea copilului, există o probabilitate mare să gestioneze foarte greu problemele după naștere. Cred că este vorba mai degrabă de felul în care se raportează cei doi la relația de cuplu și de ce anume pot face astfel încât ei să fie mulțumiți în relația de cuplu.

De asemenea, este foarte important și rolul pe care îl are femeia în relația de cuplu pentru că de multe ori rolul femeii este modificat după nașterea copilului, atunci când ea își preia rolul de mamă.

Unele dintre femei uită de fapt că sunt femei. Și în momentul în care uiți că ești femeie, uiți că mai ai un partener, uiți că mai ai o relație de cuplu, uiți că mai trebuie să ai timp pentru tine. Și este important ca femeile să nu uite acest aspect: că este important să ne alocăm timp și pentru femeia interioară.

Cum se raportează bărbații la viața sexuală a cuplului după apariția copilului?

În primul rând, aș vrea să discut despre rolul pe care îl are partenerul. Sunt bărbați care nu-și doresc să fie părinți. Și în momentul în care devin dintr-odată tătici, intră într-o postură, într-o situație în care nu-și doreau de fapt să fie acolo. De fapt, există foarte multe situații în viața de zi cu zi în care femeile își doresc să fie mămici, iar bărbații nu-și doresc acest lucru. Iar aici vorbim despre nevoile cu care fiecare partener vine în familie. Poate nevoia femeii este de a avea un copil, iar nevoia bărbatului este de a primi iubire, de a avea atenție sau pur și simplu de a avea mai multe contacte sexuale.

Motivele pot fi foarte diferite de la o persoană la alta. Însă, în momentul în care bărbatul ajunge să devină tătic fără să-și dorească acest lucru, lucrurile se schimbă foarte mult pentru că mama și-a atins obiectivul, iar tatăl nu și-a atins țelul. Tatăl își dorește în continuare atenție, pe care însă nu o s-o mai primească după apariția copilului.

De aceea este esențial pentru cuplu să poarte o discuție serioasă înainte să apară copilul și să devină foarte conștienți de importanța de a avea un copil și de modul în care se pot raporta împreună la acest lucru, pentru că a avea un copil nu este un lucru ușor. Putem să citim cărți în care totul să fie magnific, minunat, foarte ușor, dar de fapt, realitatea indică cu totul altceva. Iar timpul deodată se modifică și nu mai avem timp pentru noi.

În al doilea rând, mai este și un alt element foarte important și anume, atracția fizică. Pe lângă celelalte artificii legate de inteligență, comunicare, înțelepciune, bărbații sunt foarte atenți la aspectul fizic, acest lucru fiind declanșatorul actului sexual.

Dacă la începutul relației partenerii se curtează între ei, după o perioadă de timp nu mai există un factor surpriză și ar putea să apară monotonia, obișnuința, oboseala, chiar stresul. Iar în momentul în care lucrurile devin repetitive, bărbatul își pierde atracția sexuală față de parteneră. De aceea, este important ca în astfel de situații să îmbogățim relația, partenerii de cuplu să exploreze în permanență, să nu lase relația sexuală să rămână în același fel, în caz contrar, activitatea sexuală urmând să se diminueze, iar partenerii să ajungă doi adulți nefericiți.