Un om de știință din Taiwan vine să completeze această afirmație cu rezultate din studiul său care afirmă că “bărbații care ajută la treburile casnice în rând cu femeile sunt mai fericiți și au un grad de inteligență mai ridicat”.

Esența unei relații stă în comunicare, în împărțit momente, dar și responsabilități. Iar soții care se implică cu adevărat și cu grijă în viața de familie, în gospodărie, parenting, nu doar de câștigat. Ideea e să crezi că meriți mai mult, că se poate mai bine și să nu faci compromisuri care până la urmă nu au niciun sens.

“O ajut pe soția mea la curățenie” implică faptul că ea e de obicei responsabilă de asta, conform ”fișei postului”, iar el, din prea multă mărinimie, o ajută, făcând așadar, ceva excepțional, demn de laudă, ofrande și… timp extra cu băieții probabil, negociat în contract.

Faptul că soția face de toate fiind sufocată de treburi casnice și mereu mânată de gândul că nimic nu e destul, e considerat normalitate. Evident, ajutorul fantastic al soțului, este excepția care denotă un caracter deosebit, caritabil. Sacrificiul femeilor pentru bunăstarea copiilor și a familiei e luat de bun. E “împlinire”.

Odată ce partenerul devine și el implicat în treburile casnice, nu va trece mult până să observe cât de mult timp și dedicație trebuie depuse pentru a întreține o casă. Asta nu numai că eliberează o bună parte din programul soției, de vreme ce totul e mai repede în doi, dar aduce și o notă de înțelegere în cuplu. Acum că e părtaș la toate cele, soțul ajunge să înțeleagă mai bine stările de epuizare, stres, îngrijorare sau lipsa de răbdare ale soției, care până acum trebuia să se facă luntre și punte și să crească încă o pereche de mâini ca să se descurce.

Nimeni nu s-a născut să spele vase

Performanța la curățat cartofi nu e vreun Grand Slam. Premiul Nobel pentru pace în casă nu există. Asta nu înseamnă că nu trebuie făcute.

Nu trebuie să fim buni la toate, dar trebuie să fim acolo. Trup și suflet. La bine și la rău. La frecat podele și dansat pe vârfuri. La mic dejun în pat, dar și la schimbat de scutec. Așadar, spor la împărțit, trăit, savurat, programat, umblat, certat, împăcat, cumpărat, căutat, adunat împreună. Spor la iubit!