Băieții ating pubertatea cu 2 ani mai repede decât o făceau până acum, iar unii încep să arate primele semne de maturizare de la 6 ani, susțin medicii.

Deși este bine știut că fetele ating pubertatea de mai mici, acest studiu sugerează că și băieții încep să crescă mai devreme. Datele obținute de la 4000 băieți din SUA au arătat că, în medie, băieții albi și cei hispanici, intră în pubertate în jurul vârstei de zece ani, în timp ce vârsta medie pentru cei de culoare este de 9 ani.

Cercetătorii de la Academia Americană de Pediatrie susțin că o tendință similară a fost observată și în alte țări, inclusiv Marea Britanie. Medicii care s-au oferit voluntari pentru studiu au examinat semnele de pubertate la pacienți tineri, de sex masculin. 9% dintre băieții albi au arătat unele semne de pubertate la 6 ani, ca și cei 20% dintre băieții de culoare și 7% dintre cei hispanici.

În general, vârsta medie de debut a pubertății a fost cu 18 luni mai devreme decât cea de 11 ani și jumătate pentru băieții albi, mai devreme cu 2 ani la băieții de culoare care, în mod normal încep să se dezvolte la 11 ani.

Motivele acestei schimbări sunt neclare, dar experții au avertizat că rezultatele ar putea fi denaturate, deoarece medicii care s-au oferit voluntar pentru a lua parte la acest studiu ar fi putut avea un interes special în subiect, unii dintre ei având pacienți care au intrat în pubertate mult mai devreme decât majoritatea.

Dr. William Adelman, specializat în dezvoltarea adolescenților, spune că acest studiu este primul care a găsit dovezi solide ce demonstrează că băieții se maturizează mai devreme, deși studiul ridică încă o mulțime de întrebări. Cercetări anterioare bazate pe date vechi de 20 de ani sugerează tendința de intrare în pubertate precoce la băieți, dar se bazează pe informații mai puțin riguroase. Noul studiu implică măsurători ale testiculelor la peste 4.000 de băieți. Mărirea testiculelor este primul semn de pubertate la băieți.

Dr. Neerav Desai, un specialist în medicina adolescenților de la Universitatea Vanderbilt din Nashville, a declarat că a remarcat o tendință subtilă de apariție a pubertății la băieți. El consideră că este important atât pentru medici, cât și pentru părinți, să conștientizeze acest aspect pentru a ajuta copiii să fie pregătiți emoțional pentru schimbările care vin cu pubertatea. Medicii consideră, în general, pubertatea precoce cea care începe înainte de vârsta de 8 ani la fete și înainte de vârsta de 9 ani la băieți.

Dar e probabil că cei mai mulți dintre băieți, dacă nu toți, să nu aibă nici o afecțiune care să explice rezultatele, crede autorul principal Marcia Herman-Giddens, cercetător la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill.

Probleme cum ar fi anomaliile tiroidiene și tumorile cerebrale au fost legate de pubertatea precoce. Dar băieții cu afecțiuni medicale cronice, sau cei care care au luat medicamente care ar putea afecta pubertatea, au fost excluși din cercetare. La fete, pubertatea precoce a fost legată cu șanse sporite de a dezvolta cancer de sân, dar faptul că aceasta ar putea prezenta riscuri de sănătate la băieți nu este deloc o certitudine. Unii oameni de știință cred că dezvoltarea timpurie a testiculelor poate crește riscul de cancer testicular, dar o analiză recentă nu a găsit nici o astfel de legătură.

"Dacă e adevărat că băieții încep pubertatea mai devreme, acest lucru nu înseamnă că ar putea avea implicații negative pe termen lung", a spus Adelman, membru al Comisiei pentru Adolescenți din Academiei Americana de Pediatrie.

Pubertatea la fete

La fete, dezvoltarea sânilor este primul semn, iar cercetările recente au sugerat că aceasta începe la vârsta de 7 ani, la aproximativ 10% din fetele albe, 23% la cele de culoare și 15% la cele hispanice. Aceste procente sunt substanțial mai mari decât cele raportate cu un deceniu în urmă. Dar unii experți au pus la îndoială metodele utilizate în studiile pe fete, menționând că vârsta la care fetele încep menstruația nu s-a schimbat prea mult și rămâne în jurul valorii de 12 ani, în medie.