În primii ani de viață, copiii cresc repede, iar părinții trebuie să le reînnoiască garderoba în permanență. Atunci când resursele financiare sunt limitate, cauți alternative care te vor ajuta să mizezi în continuare pe calitate, dar care să fie și cât mai „prietenoase” cu bugetul familiei și, de ce nu, pentru copiii mai măricei, să le permită să aibă la dispoziție ținutele dorite.

Avantajele folosirii hainelor second hand la bebeluși

În afară de faptul că acest tip de haine, dacă vor fi curățate corespunzător, vor expune mai puțin pielea bebelușului iritațiilor sau alergiilor, ele vor aduce și alte beneficii, precum:

 • Te vor ajuta să economisești bani- În primul an de viață, copiii cresc foarte repede, așa că este nevoie ca hainele lor să fie schimbate la câteva săptămâni. De pildă, în primele șase luni, un bebeluș crește în înălțime, lunar, cu aproximativ 1,5-2,5 cm și câștigă în greutate aproximativ 140-200 g în fiecare săptămână. Între șase și douăsprezece luni, crește cam cu 1 cm pe lună și ia în greutate, într-o lună, cam 80-140 g. Când ajunge în jurul vârstei de 1 an, își va tripla greutatea pe care a avut-o la naștere. Ținând cont de acest ritm de creștere, vei achiziționa des haine, iar cele second hand nu te vor obliga să investești la fel de mult cum ar fi în cazul celor care sunt noi
   
 • Vei evita situațiile în care vei constata că hainele pe care ai cheltuit mult nu sunt exact pe mărimea bebelușului- Întrucât nu vei reuși de la început să cunoști exact mărimea de haine care i se potrivește cel mai bine bebelușului, să iei și haine second hand te va ajuta să nu te regăsești de fiecare dată în situația de a sesiza că ai cheltuit bani pe lucruri care nu îi vin bine. De asemenea, vei scuti din timpul și efortul ce ar trebui alocate pentru a le înlocui.
   
 • Au fost deja probate și testate- Folosind haine second hand pentru copii, vei știi că acestea au mai fost purtate, ceea ce înseamnă că vei avea șanse mari de a-ți îmbrăca bebelușul cu articole vestimentare care sunt confortabile, atât în privința texturilor materialelor, cât și a design-ul

Dezavantajele folosirii hainelor second hand la bebeluși

Argumentele care să te determine să nu te încânte ideea de a face rost de haine second hand pentru un bebeluș sau pentru un copil mai mare țin de:

 • Riscul de contactare a unor boli de piele- Întrucât ai auzit de posibilitatea apariției unor afecțiuni ale pielii după ce s-au utilizat haine second hand, poți fi foarte rezervată la gândul că așa ți-ai putea pune în pericol copilul. Acesta este motivul pentru care hainele de acest tip trebuie spălate și dezinfectate cu multă atenție înainte de utilizare!
   
 • Teama de a aduce în casă insecte parazite- Spre exemplu, te poți teme că, odată cu hainele second hand, în casa ta ar putea ajunge ploșnițe. Ține însă minte că procesul de spălare va elimina majoritarea ploșnițelor care și-ar fi putut depune ouăle în haine, iar prin procesele de uscare ele vor fi eliminate definitiv. Cel mai bine este ca hainele să fie spălate la temperaturi cât mai înalte și expuse ulterior la căldura provenită de la procesul de uscare.
   
 • Posibilitatea ca mirosurile și petele să nu poată fi îndepărtate cu ușurință- Într-adevăr, nu este exclus să se întâmple așa, dar cea mai simplă metodă de a nu se ajunge într-o asemenea situație este ca de la început, încă de când vei alege haine second hand pentru un bebeluș sau pentru un copil mai mare, să le examinezi cu mare atenție și să nu le achiziționezi pe cele cu pete suspecte sau care ți se pare că au un miros neobișnuit.
   
 • Faptul că te gândești permanent la cine a purtat hainele respective și teama că, întrucât nu sunt noi, se vor deteriora mai rapid- Asemenea gânduri se pot transforma, la un moment dat, în argumente pentru a nu-ți îmbrăca micuțul în haine second hand, mai ales dacă acesta este în primele sale luni de viață.

Reguli de siguranță privind utilizarea hainelor second hand la bebeluși

Odată ce ai luat hotărârea de a căuta haine second hand pentru copii, este indicat să nu neglijezi nicicând următoarele aspecte:

 • Vei evita hainele care au șireturi, panglici sau orice alte accesorii ce s-ar putea înfășura în jurul gâtului bebelușului.
   
 • Uită-te după nasturi, broderii, mărgele sau alte aplicații ce nu sunt perfect fixate și care s-ar putea desprinde ușor (acestea pot fi înghițite și pot conduce la sufocare).
   
 • Indiferent dacă știi deja că hainele alese au fost purtate de un copil care a fost în preajma animalelor de casă sau dacă nu știi acest detaliu, pentru a evita orice posibilitate ca bebelușul să vină în contact cu părul de animale și să dezvolte o reacție alergică, le vei peria și vei spăla foarte bine înainte de utilizare.
   
 • În cazul în care vei cumpăra haine de noapte, trebuie să verifici etichetele și să vezi dacă pe acestea se află vreo inscripție în care se spune să fie ținute departe de foc- Dacă nu vezi o asemenea atenționare, înseamnă că hainele respective nu prezintă standardele de siguranță necesare

În același timp, înainte să te fixezi asupra unor haine second pentru copil, examinează-le cu mare atenție și vezi dacă nu cumva prezintă defecte majore la fermoare, la buzunare, la curele etc. Odată ce vei vedea defecte, este preferabil să renunți la ele, în condițiile în care vei aloca timp ș bani pentru a le putea repara.