Solstițiul de vară se produce pe data de 21 iunie 2022, la ora 12:14. Este momentul în care începe vara astronomică și se consideră că 21 iunie este cea mai lungă zi din an.  Solstițiul reprezintă cele două momente ale anului când Soarele se află la cea mai mică, respectiv la cea mai mare înălțime față de Ecuator. Azi ne vom bucura mai mult de lumina soarelui, pentru că aceasta va fi pe cer 15 ore și 32 de minute. Noaptea va dura doar opt ore și 28 de minute, după cum au anunțat specialiștii. De această zi sunt legate o mulțime de tradiții și obiceiuri care sunt încă respectate în unele zone ale țării.

Solstițiul de vară este sărbătorit în asociere cu ziua de Sânziene, care este sărbătorită pe data de 24 iunie. Sânzienele sunt niște creaturi magice considerate a fi zânele bune, dar se pot transforma foarte rapid în Rusalii, care sunt, în realitate, niște zâne rele.

Solstițiul de vară este considerat a fi o zi destinată purificării și oamenii consideră că în ziua aceasta spiritele pământului, dar și ale cerului, se întorc pe pământ și umblă printre cei vii.

De altfel, se crede că ziua aceasta este una puternică pentru îndeplinirea unor magii puternice în legătură cu orice plan al vieții, cum ar fi dragostea, sănătatea sau chiar banii.

În ziua aceasta oamenii făceau petreceri, care începeau de ziua și continuau până noaptea, moment în care se aprindeau focuri. Este complet interzis să stingi aceste focuri, pentru că ele alungau spiritele rele din casele oamenilor.

De asemenea, era interzis să nu te speli, pentru că tradiția spunea că cine se îmbăiază în râu scapă de toate bolile, dar există și conceptul unei băi cu ierburi aromate, care te putea scăpa de rele.