N-au timp, bani sau la cine să se adreseze. Deși cancerul se află pe locul doi printre cele mai răspândite cauze de deces în rândul moldovenilor, unele femei din Bălți nu se grăbesc să treacă controlul profilactic la mamolog sau să efectueze un test citologic. Doar în anul 2020, peste 6600 de femei din R. Moldova au fost diagnosticate cu cancer, dintre care 1492 de cazuri de cancer mamar.

„Sinceră să fiu, merg foarte rar. Acum doi ani am fost la un control. Merg rar, dar chiar am nevoie. Toate femeile ar trebui să frecventeze mamologul. Slava Domnului nimeni din rude n-a fost diagnosticat cu această boală. Este o boală foarte serioasă și numaidecât trebuie să ne adresăm la medic, să trecem controale medicale, mai bine de identificat mai devreme, dacă este ce de identificat, într-un stadiu incipient, decât mai apoi să apară careva probleme.”, susține o femeie.

„Nici nu m-am gândit că ar fi trebuit să merg la medicul mamolog. N-am fost niciodată. – De ce? – Pentru că nici n-am știut că există un astfel de medic.”, a afirmat o altă doamnă interogată de reporterii Nordnews.

„La ginecolog am fost jumate de an în urmă, dar la mamolog cred că n-am fost niciodată. – De ce? – Nu știu, dacă mergeam la ginecolog, medic de familie cred că observa dacă era cazul. Dar nici n-am avut, slava Domnului, probleme de acest gest.”, menționează o altă interlocutoare.

Femeile recunosc că un simplu control medical ar putea preveni apariția acestei boli sau vindecarea ei. Amintim că, în Republica Moldova cancerul mamar deține primul loc în structura morbidităţii prin tumori maligne la femei și reprezentă 16% din morbiditatea oncologică anuală.