În calendarul creștin ortodox de rit vechi, data de 14 octombrie este dedicată Acoperământului Maicii Domnului, iar toți credincioșii respectă cu strictețe această mare sărbătoare marcată cu cruce roşie. Acoperământul Maicii Domnului este una din cele patru mari sărbători închinate Născătoarei de Dumnezeu, Fecioara Maria.

În această zi, este sărbătorit Hramul Oraşului Chişinău. Numită în popor şi Pocroave, Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea rânduită de Biserică în amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne din Constantinopol, pe timpul Împăratului Leon Înțeleptul (886-911).

Sărbătoarea are adânci semnificații în viața creștinilor. Este un moment în care rugăciunile de ajutor și ocrotire la Maica Domnului fac minuni. Acoperământul Maicii Domnului îi ține sub protecția lui pe toți creștinii care vor să fie feriți de încercări și de suferințe.

Acestei mari sărbători a creştinătății îi sunt specifice mai multe tradiții și superstiții. Dacă unele dintre ele s-au mai pierdut pe măsură ce anii au trecut, altele încă sunt respectate cu sfințenie până în ziua de azi, mai cu seamă la sate.

Tradiții de Acoperământul Maicii Domnului

În popor se spune că, la 1 octombrie, începe pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece, ceea ce înseamnă că acum începe să cadă bruma.

 • În această zi, este bine ca cei credincioși să țină post pentru a fi feriți de rele, de boli și de supărări. Se ține post cel puțin până la prânz şi se mănâncă doar covrigi frământați fără lapte sau se bea doar apă ori ceai.
   
 • Tradiția spune că toți gospodarii care își vor stropi vitele cu apă sfințită de Acoperământul Maicii Domnului vor avea vite sănătoase și care nu se vor îmbolnăvi tot anul.
   
 • O altă tradiție legată de sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului spune că este bine ca în această zi să fie pomeniți toți cei trecuți la cele veşnice. Din acest motiv se dau de pomană plăcinte și tot felul de bucate pregătite de gospodine. Având în vedere că este o zi de post, plăcintele nu trebuie să conțină ingrediente de origine animală, astfel că trebuie umplute fie cu mere, fie cu dovleac. Dacă au oaspeți la masă, gospodinele trebuie să îi servească tot cu plăcinte de post.
   
 • O superstiție legată de sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului este cea potrivit căreia fetele care nu au un păr lung și bogat trebuie să se roage în această zi la Maica Domnului, iar aceasta le va îndeplini dorința și părul lor va crește repede şi va fi bogat.
   
 • Mai mult, se crede că în această zi nu este bine ca femeile și bărbații să îşi tundă părul. Se spune că cei care fac acest lucru riscă să pice pradă farmecelor.
   
 • O altă superstiție spune că dacă pe data de 1 octombrie fetele şi femeile se gătesc ca de nuntă, atunci căsnicia lor va fi una fericită și vor avea parte de liniște, înțelegere și foarte multă iubire.