Lipsa educației, tulburările emoționale dar şi existența unor traume ale mamelor pot duce, de cele mai multe ori, la abandonul nou-născuților. Responsabilii din domeniul protecției copilului spun că nu există o politică de prevenire a acestui fenomen, dar părinții pot cere ajutorul asistentului social. Ceea ce nu a făcut femeia de 28 de ani, suspectată că şi-ar fi aruncat bebeluşul într-un tomberon din centrul Chişinăului. Ea a fost reţinută de polițişti, care spun că vroia să fugă din Republica Moldova

Cadavrul nou-născutului a fost găsit duminică seara, într-un tomberon de pe strada Serghei Lazo din sectorul Buiucani, învelit într-o pungă din plastic. Expertiza medico-legală va stabili, cu exactitate, cauza decesului copilului. În acest caz a fost deschis un dosar penal. Pruncuciderea se pedepseşte cu până la cinci ani de închisoare. Oamenii legii spun că femeia nu era în evidența poliției şi nici nu avea antecedente penale.

"Cazurile când se lasă copiii la tomberoane atunci deja sunt consecințe. Noi nu avem o politică de prevenire. Problema e in lipsa educației sexuale şi informare. În școli să fie discuții ce inseamnă o sarcină. Ce trebuie să facă statul să fie mai aproape de tineret. La nivel comunitar noi nu avem psihologi în număr suficient.", susține Maia Bănărescu, Avocatul poporului pentru drepturile copilului.

"Toate lucrurile dacă nu sunt premeditate sunt ghidate de ceva. Probleme grave de sănătate mintală, o depresie destul de profundă. Educația foarte slabă a persoanei respectiv educația de valori. O altă situație care poate să ducă este un mod dezorganizat de viață. Un alt factor care poate să ducă la aşa tip de comportament este şi violența în familie. Să fim corecți vizavi de analiza comportamentului, dar nu a persoanei. Vă dați seama o tânără dacă se află într-o situație similară o să-i fie foarte frică să apeleze după ajutor.", afirmă psihologul Svetlana Gorea.

"Aşa un comportament ne vorbeşte despre o tulburare, poate fi emoțională, dar poate fi şi mintală. La direct problemele materiale nu influențează niciodată şi nu cauzează o astfel de crimă extraordinară. Însăşi maternitatea a devenit un non-scop. Adică inainte era un proiect de viață acum a devenit ca o dificultate, ceva ce îți impiedică parcursul spre o dolce vita. Unde nu mai sunt susținute de partenrul său, acolo unde nu mai susținute evident şi de țară, avem ceea ce avem.", a mai adăugat psihoterapeutul Cornelia Bodorin.

Părinții trebuie, totuşi, să ştie că nu sunt singuri şi pot să ceară, cu încredere, ajutor de la instituțiile statului sau de la organizațiile neguvernamentale.

"Direcția asistență socială dacă e vorba de un raion sau la direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului, în ambele structuri lucrează asistenți sociali, psihologi. Pentru mămică sunt centre maternale unde poate să stea cu copilaşul împreună. În Chişinău, Bălți, Glodeni, Criuleni sunt creşe pentru copiii de la 4 luni. Autoritățile trebuie să dezvolte servicii, trebuie să ne asigurăm că mamele primesc suficienți bani ca să-şi poată crește copiii acasă. Le încurajez pe toate femeiele care sunt acum însărcinate sau care au născut care nu mai au o speranță, să ştie că există posibilitatea să fie ajutate, să meargă la asistența socială, la Direcția pentru protecția copilului, să spună că sunt într-o situație critică şi caută ajutor.", spune Liliana Rotaru, director CCF Moldova.

O soluție ar fi şi utilizarea baby-box-ul, cutia specială care ar crește șansele de salvare a micuților abandonați. Acum câțiva ani, Institutul Mamei și Copilului a cumpărat un astfel de baby-box, dar acesta nu mai poate fi utilizat de ceva timp.