Aţi obosit de piesele LEGO împrăştiate prin toată casa? Copiii fac nazuri şi nu vor să strângă jucăriile? Vă propunem câteva soluţii care vor fi pe placul întregii familii

9 life-hack-uri simple pentru a păstra curăţenia în camera copiilor

Transformaţi curăţenia într-o activitate de familie după cină

Copiii fac curat cu ajutorul părinţilor şi toate jucăriile se pomenesc rapid pe locurile lor. „În timpul curăţeniei fredonăm cântecele vesele, pe care le inventăm pe loc, sau povestim istorioare haioase despre jucării, spune Christa Miller, directorul executiv al organizației necomerciale „Părinţi şi parteneri” din statul Austin, SUA. E rapid şi amuzant.”

Transformaţi curăţenia în ultimul joc înainte de somn

Savannah Williams are propria rețetă. „Ne jucăm de-a tornada. Punem cronometrul pentru 5 minute, iar în acest răstimp trebuie să punem în dulapuri toate lucrurile împrăştiate, de altfel vine uraganul şi ia toate jucăriile lăsate pe podea. Copiii aleargă prin cameră cu ţipete de bucurie, încercând să le strângă pe toate. Ei au o imaginaţie bogată, e păcat să nu o folosim.”

Povestiţi ce faceţi în timpul curăţeniei cât timp copiii sunt încă mici

„Când fiul meu era prea mic ca să strângă singur, îl obişnuiam cu curăţenia vorbindu-i despre toate acţiunile pe care le făceam. „Pun căpăcelele cariocelor ca să nu se usuce” şi „pun cărţile pe rafturi pentru ca să nu adune praful”. Era foarte obositor, recunosc, dar a dat roade. Acum el face curat singur, cu plăcere şi înţelegând utilitatea acţiunilor sale. În plus, are un vocabular mai bogat decât copiii de vârsta lui”, povesteşte Erin Donald.

9 life-hack-uri simple pentru a păstra curăţenia în camera copiilor

Stimulaţi copiii pentru efort

Monica Higgins i-a promis fiicei bani de buzunar pentru executarea obligaţiilor casnice. Este o soluţie discutabilă şi mulţi sunt împotrivă, dar Monica este de părere că astfel îşi învaţă fiica să aibă o atitudine responsabilă faţă de muncă şi bani. Cel puţin, jucăriile sunt mereu la locurile lor.

Cântaţi „piese de curăţenie”

Toate sunt mai plăcute dacă le facem sub acompaniament muzical. Dolly Freeman pune copiilor, în fiecare seară, aceeaşi melodie dintr-un desen animat. Este semnalul pentru începutul curăţeniei. Copiii aşteaptă cu nerăbdare ora curăţeniei, pentru că atunci pot cânta şi ţopăi în voie.

Nu manifestaţi atitudine negativă

Chiar dacă aţi avut o zi grea, nu arătaţi copiilor acest lucru. „Dacă ei vor auzi cum bodogăniţi ajutându-i la curăţenie, vor considera aceste activităţi ca fiind grele şi neplăcute, care nu aduc nici un fel de plăcere şi, ca urmare, care trebuie evitate”, recomandă Susan Stiffelman.

9 life-hack-uri simple pentru a păstra curăţenia în camera copiilor

Puneţi jucăriile la culcare

Micuţii sunt uşor de convins că, dacă ei dorm noaptea în pătuţ, şi jucăriile trebuie să o facă. „Avem câte un loc pentru fiecare jucărie, şi acesta nu se schimbă”, mărturiseşte Jenny Fisher.

Confecţionaţi un covoraş-geantă

Copiilor le place să se joace pe un covoraş colorat. Puteţi alege o ţesătură de imprimeuri – peisaje din natură, străzi sau hartă fantastică. Iar când micuţii se satură de joacă, împăturiţi pur şi simplu covoraşul şi adunaţi toate jucăriile cu o singură mişcare.

9 life-hack-uri simple pentru a păstra curăţenia în camera copiilor

Faceţi-o în doi. Dumneavoastră şi ceasul

Uneori copiii adorm mai repede decât termină curăţenia. „Îmi aloc câte 10 minute în fiecare seară pentru a face curat în camera copiilor, după ce aceştia s-au băgat în pat, povesteşte Neumann Ford Goldson, mamă a doi băieți. După aceea, mă duc la culcare cu conștiința curată.”

Sursa