Nașii, sau părinții spirituali, ar trebui să facă parte constant și permanent din viața copilului. Din păcate, uneori, lucrurile se schimbă pe parcurs. Află ce categorii de nași de botez sunt de evitat!

Sunt unele lucruri care fac parte din categoria „pe viață”. Cu alte cuvinte – nu se schimbă niciodată. Odată ce ai ales nașii de botez ai copilului, nu-i vei mai putea înlocui. Așa că sfatul nostru este să te gândești bine la cei pe care ți-i dorești alături de copilul tău pe drumul vieții sale.

Nu te entuziasma, ci privește dincolo de conjuncturile de moment. Pot părea favorabile pe termen scurt, dar se pot dovedi dezastruoase pe o perioadă îndelungată. De ce? Motivele s-ar putea regăsi în exemplele de mai jos:

Nașii „fantomă”

Nu te gândi la ceva supranatural. Pur și simplu, acest tip de naș ți-a fost alături la botez și… cam atât. Mulți oameni aleg să boteze (sau chiar își exprimă insistent dorința, înainte de a li se propune) pentru că există o superstiție destul de populară, potrivit căreia păcatele (sau măcar o parte din ele) îți sunt iertate dacă botezi copii. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine. După aceea poți dispărea și îți poți chiar schimab numărul de telefon fără să dai explicații nimănui.

Nașii care se cred părinți

Să fim bine înțeleși – toată, viața, copiii tăi vor avea o singură mamă și un singur tată. Aceștia sunt fie părinții naturali, fie cei care i-au crescut. Din păcate, există și nașii care își substituie autoritatea parentală. Aceștia sunt exact contrariul celor de mai înainte, al nașilor-fantomă. Sunt omniprezenți în viața copilului, se autoinvită și oferă sfaturi ori chiar iau decizii peste capul părinților. Dacă simți că nașii de botez vă invadează viața, vorbiți deschis cu ei: poate că nu sunt rău intenționați, ci, pur și simplu, și-au luat rolul mult prea în serios.

Nașii care v-au fost prieteni, dar nu vă mai sunt

Ghinion! Unele prietenii, nu țin pentru totdeauna. Fie că ați evoluat și ați început să aveți scări de valori diferite în viață, fie că a apărut un conflict, la un moment dat, între voi și nași și ați stricat prietenia, fie distanța geografică dintre voi s-a mărit atât de tare încât n-ați mai apucat să vă vedeți unii cu alții. Ei bine, astfel de situații nu pot fi anticipate. Totuși, nu pune drept nași de botez un cuplu pe care de-abia l-ați cunoscut. Poate că sunteți prieteni buni acum, dar doar de conjunctură. Încrede-te, mai degrabă, în persoanele pe care le cunoști bine și de foarte mulți ani, și cu care nu ai avut coflicte majore de-a lungul timpului.

Nașii faliți

Departe de noi gândul să-ți sugerăm că ar trebui să alegi pentru copii nași cât mai bogați și că scopul scuză mijloacele când vine vorba de asigurarea viitorului copilului tău. Dar nașii care se plâng de dimineața până seara că nu au niciun sfanț în buzunar nu sunt cea mai bună companie. La un moment dat, jelania lor continuă s-ar putea să vă facă să vă simțiți incomod. Fie ați putea interpreta că se scuză mereu doar ca să nu aducă daruri copilului, fie că așteaptă de la voi un ajutor financiar. Cel mai bine, alegeți pentru copil nași care nu sunt nici mai bogați, nici mai săraci decât voi.

Nașii bogătași

Ei bine, nici contrariul nașilor faliți nu e de bun augur. Nașii care flutură teancuri de bani și au un stil de viață exorbitant, în asemenea măsură încât nu puteți ține pasul cu el, sunt de evitat. Vă vor crea complexe la tot pasul, frustrări, iar cel mic s-ar putea transforma în adultul oportunist de mâine. Și chiar să devină teribil de dezamăgit de voi, părinții, pentru că nu-i puteți îndeplini toate capriciile, precum nașii. Când, de fapt, ar trebui să priceapă că bogăția vine din suflet, nu din punga cu galbeni.

Nașii ultrareligioși

Sunt de evitat și nașii care toată ziua bună ziua fac turul bisericilor și mănăstirilor, stau la coadă la moaște, pupă icoane și nu ies din cuvântul lui Dumnezeu. Trăim în secolul 21 și avem acces la informații pertinente, credibile, din știință și cultură. Nu-ți dorești ca micuțul tău să cadă pe mâna unor nași care să-i provoace, mai târziu, la adolescență, vreun delir mistic. Rolul unui naș este să îi fie copilului sprijin din umbră, să-l ancoreze în realitate cu modestie și bunăvoință și să-l ajute să-și găsească propriul drum în viață.

Vezi AICI care este rolul nașilor de botez și îndatoririle lor, în viziunea preotului Maxim Melinti, parohul bisericii de la Ghidighici.