Răspândirea coronavirusului la nivel global a determinat autoritățile sanitare să recomande măsuri preventive pentru a evita contractarea bolii COVID-19. Pe lângă spălarea corectă a mâinilor, dezinfectarea suprafețelor și a altor obiecte folosite zilnic este esențială pentru evitarea îmbolnăvirii.

Pentru a face acest lucru este necesar să folosești produse puternice de curățare, cum ar fi clorul, care este unul dintre cele mai obișnuite produse casnice pentru a elimina orice tip de murdărie. Cu toate acestea, combinarea clorului cu alte produse de curățare poate fi periculoasă, în special pentru sănătatea familiei. Iată ce produse nu trebuie să combini cu clorul:

Nu se combină cu acizi

Amestecul unor substanțe de curățare cu clor poate provoca reacții chimice periculoase. Potrivit unui articol publicat de Centrul Național pentru Informații Biotehnologice, clorul combinat cu detergenți acid (precum produsele de curățenie pentru baie) poate produce gaze toxice care provoacă efecte nocive asupra ochilor, gâtului și pielii.

Amoniacul este puternic

Aceasta este una dintre cele mai periculoase combinații. Ambele sunt produse utilizate în mod obișnuit în curățenia casnică, datorită nivelului ridicat de dezinfectare. Cu toate acestea, fiind puternice, un amestec între cele două poate fi foarte periculos.

Clor și alcool

Separat, aceste două produse sunt aliați minunați pentru a dezinfecta orice suprafață sau obiect. Dar, atunci când se amestecă, provoacă iritații oculare, uscăciune și alergii ale pielii, pe lângă faptul că inhalarea lor poate afecta plămânii.

Clor și oțet

Potrivit informațiilor de la Departamentul de Sănătate al Statului Washington, atunci când clorul se amestecă cu acizi, cum ar fi oțetul, degajă gaze care pot deteriora membranele mucoase ale ochilor, gâtului și nasului. Un nivel mai ridicat de expunere poate provoca dureri toracice, probleme de respirație, vărsături și chiar pneumonie.

Detergent de vase și clor

Alte produse pe care nu trebuie să le amestecați cu clorul sunt detergenții pentru vase, deoarece mulți dintre ei au amoniac pentru a-și dubla puterea de curățare. Dacă sunt combinate, pot crea gaze toxice care afectează ochii și gâtul sau pot crea reacții ale pielii.