47 de cupluri au depus, în anul 2020, dosare prin care au solicitat procedura de fertilizare in vitro din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală. Niciun dosar nu a fost depus de cuplurile HIV pozitive, care au obținut acest drept din ianuarie anul trecut.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) precizează că, pentru acordarea serviciilor de reproducere umană asistată medical, în anul 2020 din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală au fost contractate patru instituții medico-sanitare private: Centrul Medical Repromed, Spitalul Internațional Medpark, Centrul Medical TerraMed și Clinica Familia (New Med Life). Suma alocată a fost de 2125,8 mii lei.

Pentru a fi selectate și a beneficia de procedura de fertilizare in vitro în cadrul asigurării obligatorii de asistență medicală, cuplurile trebuie să întrunească mai multe criterii medicale. Sunt acceptate perechile pentru care tratamentele convenționale nu au dat rezultat pe parcursul a cinci ani. Cuplurile eligibile pot beneficia de o singură procedură de fertilizare în vitro în cadrul asigurării obligatorii de asistență medicală.

Toate cuplurile care întrunesc criteriile medicale eligibile sunt înregistrate în Registrul de evidență a dosarului recepționat de la cuplul asigurat, cu numărul de ordine corespunzător pentru a putea fi identificate pe viitor, aceasta constituind și lista de așteptare.

MSMPS precizează că nu sunt date statistice referitor la numărul cuplurilor infertile în Republica Moldova. Cât privește numărul procedurilor de fertilizare in vitro efectuate în anul 2020, datele se află în proces de colectare și prelucrare.