Indiferent asupra a ce ați lucra – fie prietenie, relații de familie sau perioada de abia început a unei idile, trebuie să atrageți atenția la detalii. Pentru că anume aceste detalii constituie fundamentul relațiilor dumneavoastră. Aceste sfaturi vă vor ajuta ca relațiile dumneavoastră să devină mai bune și mai puternice.
1. Nu grăbiți lucrurile. Din cauza tendinței de a simți cât mai repede emoțiile unui final fericit, de multe ori, oamenii ratează toate bucuriile evenimentelor în curs. Dumneavostră trăiți anume acum, nu ratați prezentul din cauza gândurilor la viitor!
2. Nu sperați că relația dumneavoastră va fi soluția tuturor problemelor cu care vă confruntați. Relațiile puternice aduc bucurie și satisfacție, iar fericirea este în fiecare dintre noi. Nimic nu vă va face mai fericit și mulțumit de viață decât propria forță interioară. Nimeni în afară de dumneavoastră nu va tămădui rănile sufletești anterioare, nimeni nu vă va învăța să iertați. Nu pasați nimănui responsabilitatea pentru propria fericire.
3. Nici nu trebuie să vă gândiți la faptul că este foarte ușor să construiți o relație. Relațiile de lungă durată sunt minunate, însă, ele sunt foarte greu de construit și nu toți reușesc din prima. Partenerii, tot mai des sunt bântuiți de gândul că, probabil, au comis o greșeală și au ales persoana nepotrivită…În fine, o mulțime de gânduri care aduc cu sine oribilele dubii. Însă, pe de altă parte, acesta este un sentiment generat de incertitudine, posibilitatea de a avansa la o nouă etapă a relației. Acest sentiment vă permite să mergeți înainte spre un viitor fericit. Toate sentimentele sunt contradictorii și trebuie să depuneți eforturi pentru dezvoltarea relației dumneavoastră.
4. Nu permiteți temerilor să prevaleze dragostei și sincerității. Nu veți avea niciodată de pierdut dacă iubiți, doar că frica de a merge înainte vă va menține în rândul outsiderilor. Construirea unei relații este imposibilă fără a oferi o șansă persoanei iubite. Dragostea constă în faptul că dumneavoastră îi permiteți unei alte persoane să vă rănească pentru că-i deschideți sufletul, iar această persoană face, la rândul ei, totul pentru a vă proteja, dar nu pentru a vă face rău. Fără încredere dragostea moare. Nu puteți trăi cu gândul că veți fi mințit, trebuie să învățați să aveți încredere în oameni. Și dacă vreți să aveți în cineva încredere și alții trebuie să poată avea încredere în dumneavoastră.
5. În nici un caz nu trădați secretele unui altuia. Încrederea este fundamentul relațiilor de dragoste. Și dacă încrederea a fost zdruncinată, va fi nevoie de mult timp și efort pentru recăpătarea acesteia. În ultima vreme, în cadrul trening-urilor și master-claselor se aude tot mai de: ”Eu nu am mințit-o, doar nu i-am spus tot adevărul”. Această afirmație este contradictorie, pentru că ascunderea unei părți de adevăr, deja este minciună și durere.
6. Nu trebuie să vă ascundeți sentimentele. Nu trebuie să vă prefaceți atunci când este vorba despre sentimente. În dragoste, prefăcătoria nu-și are locul. Trebuie să fiți adevărați și sinceri în toate privințele. Să fiți reali înseamnă să fiți capabili de a iubi.
7. Esențial – fiți înșivă. Nu există nimic mai bun pentru o relație fericită decât capacitatea de a rămâne înșivă în toate situațiile problematice ale vieții. Tindeți să fiți mai buni.
8. Nu trebuie să vă afirmați din contul altora. Niciodată nu așteptați de la alte persoane permisiunea de a fi înșivă. Nu toate depind de cei din jur. Nimeni nu vă poate permite sau interzice să fiți fericit și să trăiți așa cum vă place. Este decizia dumneavoastră personală, creativitatea și concluziile dumneavoastră. Toate acestea la un loc fac din dumneavoastră ceea ce sunteți.
9. Nu trebuie să fiți supărați unul pe altul. Acum este momentul! Demult trebuia să vă eliberați de supărări și neînțelegeri. Haideți să uităm despre toate ce ne-au provocat durere. Să spunem ceea ce nu ne place. Găsiți limbaj comun cu cei dragi și, zilnic, faceți pentru asta tot ce este posibil. Chiar dacă nu puteți ierta ceva, adunați-vă și…uitați! Viața este mult prea scurtă pentru ca să țineți supărările în suflet.
10. Trecutul nu poate fi schimbat. Trebuie să țineți minte asta. Fericirea într-o relație constă în tendința de a vă împăca cu ideea că trecutul a rămas în urmă și nu mai puteți schimba nimic în el. Uneori vă permiteți să acceptați evenimentele consumate, alteori, ele vă macină din interior. Însă, întotdeauna trebuie să iertați persoanele dragi. Și să priviți spre viitor cu pace în inimă.
11. Nu trebuie să vă gândiți că alesul dumneavoastră va fi, întotdeauna, puternic. Uneori, cei dragi ne supără pentru că nu pot să ne susțină așa cum avem nevoie. Însă, oamenii nu sunt telepați și nu pot citi gândurile străine. ”Eu nu rezist” nu înseamnă ”eu nu iubesc”. Asta înseamnă că ”Eu, ca și tine, încă lupt”.
12. Nu trebuie să vă concentrați pe minusurile oamenilor. Ați făcut oare tot ce este posibil pentru a aduce dragostea dumneavoastră sinceră altora? Cu cât mai multă bunătate și lumină vedeți în ei, cu atât mai multă bunătate și lumină este în inima dumneavoastră. Pentru că puteți vedea în alții doar ceea ce este în interiorul dumneavoastră.
13. Nu trebuie să faceți ceva din sentimentul obligativității, trebuie să faceți totul la îndemnul inimii. Faceți fapte bune fără un anumit interes, nu doar pentru cei dragi dar și pentru persoane necunoscute. Începeți chiar de astăzi. Procedați astfel pentru că sunteți pe măsura acestui fapt, în consecință, lumea va deveni mai bună. Întotdeauna oferiți mai mult decât primiți. Transferați prioritățile dumneavoastră de la ”Cum să iau ceva anume” până la ”Cum să dau ceva anume” și veți fi încântat de rezultat, pentru că veți primi mai mult decât ați oferit. La drept vorbind, cei mai fericiți oameni într-o relație sunt cei care caută soluții de a se ajuta reciproc. Cei nefericiți își pun întrebarea: ”Care este beneficiul din asta?”.
14. O relație necesită efort. Cele mai incredibile și minunate lucruri se întâmplă atunci când oferiți cuiva atenția. Trebuie să insuflați relației viață, să acordați atenție și grijă. Iar acum, să ne gândim la cei de care vreți să aveți grijă. Cu un grafic atât de nebunesc noi uităm să ne odihnim și relaxăm împreună cu cei dragi. De multe ori, despărțirile nu se măsoară în kilometri, ci în dependență și capacitatea de a aștepta. Unii pot fi foarte aproape din punct de vedere fizic, dar spiritual – la sute de kilometri distanță. De aceea, nu-i ignorați pe cei dragi. Cel mai dureros sentiment – persoana dragă nu are nevoie de dumneavoastră, vă ignoră și nu vă observă.
15. Nu trebuie să râdeți unul de altul. Fiți alături la rău și la bine, nu contează ce se întâmplă…bucurie sau tristețe. Fiți gata să fiți colacul salvator, speranța celuilalt, ascultătorul cuminte și sfătuitorul cel bun în orice circumstanțe. Într-o relație stabilă, fiecare trebuie să fie încrezut în partenerul său, în susținerea și grija lui.
16. Nu trebuie să considerați că persoană este o constantă în viața dumneavoastră din necesitate, trebuie pur și simplu să-i oferiți dragoste. În continuare vom încerca să explicăm. Arta de a avea grijă de alții stă la baza sentimentului de dragoste și respect. A avea grijă înseamnă a avea capacitatea de a asculta, de a oferi sentimentul de complicitate într-o problemă, de a lăsa omul să înțeleagă că el este ascultat și prețuit.
17. Nu trebuie să întrerupeți atunci când persoana iubită încearcă să spună ce are de spus. Este nevoie de curaj și bărbăție pentru a exprima propria opinie, însă, capacitatea de a deschide sufletul și de a asculta necesită mult efort și bărbăție. Este nevoie de atenție și, întâi de toate, trebuie să fiți un bun ascultător. Această abilitate niciodată nu va fi în plus. Pentru că oamenii, deseori, au nevoie de cei care pot asculta, nu de cei care permanent își expun punctul de vedere. Cel mai prețios – să înțelegeți esența celor expuse. Important este să înțelegeți ce spune interlocutorul printre rânduri. Sunteți atât de frumoasă, atât de bine simțiți dragostea și sunteți atât de deșteaptă pe cât știți să ascultați.
18. Nu percepeți totul ca pe ceva personal. Dacă veți lua totul aproape de inimă și veți considera permanent că oamenii vor să vă obijduiască, pur și simplu , toată viața veți fi supărată pe toată lumea. Oamenii procedează așa sau altfel din cauza convingerilor lor interioare, și nu pentru că dumneavoastră ați gândit ceva despre ei.
19. Nu negați propria identitate. Când doi oameni se întâlnesc, învinge cel a cărei lumi interioare este mai puternică. Este mai puternic spiritual, mai mult încrezut în sine și găsește mai ușor limbaj comun cu cei din jur. Nu trebuie să vă inhibați identitatea într-o relație.
20. Nu trebuie să spuneți ”da” atunci când vreți să spuneți ”nu”. Nu trebuie să fiți cu toții întotdeauna de acord. Oamenii nu apreciază asta, iar pe dumneavoastră vă veți pierde. Trebuie să știți să stabiliți granițe și priorități.
21. Nu trebuie să aveți restricții în ceea ce privește avansarea personală. Trebuie să învățați să oferiți oamenilor a doua șansă, dar trebuie să înțelegeți că persoana alături de care sunteți la moment, trebuie să se dezvolte permanent și să nu fie părtașul unei vieți statice. Încercați să petreceți mai puțin timp cu cei care se tem să riște și, întotdeauna, se află ”în zona de confort”. Iar dacă persoana iubită nu
contribuie la dezvoltarea dumneavoastră, este tocmai momentul să-l lăsați să plece. Relația dumneavoastră trebuie să vă ofere forțe în acest proces de dezvoltare personală, dar nu să vă provoace durere.
22. Nu trebuie să puneți impedimente procesului de dezvoltare a iubitului. Relațiile stabile contribuie la avansarea personală, atât pentru relație în ansamblu, cât și pentru fiecare partener în parte. Dacă unul dintre parteneri nu se bucură de succesul celuilalt, asta, cel mai probabil, este un indicator al fricii interioare. Chiar dacă cineva începe să simtă că drumurile lor se despart, trebuie să vă despărțiți cu demnitate fără a provoca daune nimănui. Creșterea reciprocă – este în primul rând realizarea scopurilor de personalitate ale fiecărui partener.
23. Nu trebuie să căutați un înlocuitor imediat după despărțire. Durerea provocată de pierderea omului drag sau a unui prieten nu trebuie să genereze în disperare. Nu este cazul să căutați un locțiitor pentru a scăpa de sentimentul de singurătate. Asemenea decizii mult prea pripite vă vor împiedica să analizați și să curățați conștiința pentru a fi, din nou, capabili să luați decizii corecte.
24. Nu abordați o relație încheiată ca pe un eșec. Chiar dacă nu toate relațiile au un final fericit asta nu înseamnă că ele au fost un eșec și o dezamăgire totală. Fiecare om din viața dumneavoastră aduce experiențe noi și vă învață ceea ce nu ați știut până acum. Iar acest lucru va face ca relațiile dumneavoastră ulterioare să fie mai puternice și mai stabile.
25. Nu permiteți lucrurilor rămase în trecut să vă împiedice să trăiți. Atât timp cât gândul vă este la problemele și erorile relațiilor anterioare, nu veți putea construi altele. Nu trebuie să vă fie frică de propriile temeri. Trebuie să luptați cu ele. Dumneavoastră sunteți stăpânul vieții pe care o trăiți, în dumneavoastră este puterea pentru construirea unei relații noi și puternice. Dumneavoastră aveți experiența și învățați din greșelile comise. Este numai timpul să deveniți mai deștept.