Elevii din Moldova se află în vacanța de toamnă până în data de 31 octombrie, iar pentru Poliție siguranța lor reprezintă o prioritate. Pentru că în această perioadă copiii au mai mult timp liber, vor fi mai puţin supravegheaţi de părinţi şi deloc de profesori, Inspectoratul General al Poliției va desfășura, pe întreg teritoriul țării, operațiunea specială „GRIJA”, care are drept scop prevenirea şi combaterea delicvenţei juvenile, traumatismului în rândul copiilor, infracţiunilor comise împotriva lor, dar și asigurarea securităţii acestora.

În acest context, Poliția vine cu recomandări pentru copii:

  • Nu deschideți niciodată uşa necunoscuților, chiar dacă vă spun că sunt trimişi de părinții voştri. Uşa trebuie să fie mereu încuiată;
  • Nu oferiți date personale sau poze celor cu care corespondați pe internet;
  • Nu spuneți persoanelor străine care sună la telefon că sunteți singuri acasă;
  • Sunați sau mergeți la un vecin de încredere în cazul în care vă este frică, vă simțiți amenințați sau aveți o urgență.
  • Nu vă jucați pe drumurile publice sau în apropierea acestora, ci doar în locurile special amenajate în acest sens, unde nu circulă mașini (parcurile, terenurile de sport, curtea școlii sau a grădiniței etc.);
  • Când circulați cu bicicleta, evitați zonele aglomerate şi arterele principale cu trafic mare, iar dacă totuşi ajungeți cu bicicleta într-o intersecție, respectați semnificația indicatoarelor şi sporiți-vă atenția;
  • Traversarea străzii se face numai pe trecerea pentru pietoni, iar acolo unde sunt instalate semafoare, veți aştepta cu răbdare apariția luminii de culoare verde şi veți traversa numai la această culoare;
  • Atenție! Dacă se apropie de trecerea de pietoni maşinile poliției, salvării sau pompierilor, NU traversați, chiar daca semaforul arată culoarea verde.

Aceste recomandări vor fi mai ușor de respectat dacă voi, ca părinți:

  • Le acordați toată atenția de care ei au nevoie;
  • Discutați deschis cu ei despre problemele care-i apasă, iar pe cei mici învățați-i că, în cazul în care se rătăcesc să cunoască numele complet al părinților, numărul de telefon al acestora, precum și adresa de la domiciliu.

Reamintim, dacă aveți nevoie de ajutor, apelați cu încredere la cel mai apropiat polițist sau sunați la numărul unic de urgență 112.

Menționăm că elevii sunt în vacanță până pe 31 octombrie. Din cauza condițiilor epidemiologice, vacanța de toamnă a fost prelungită. Cele două zile în plus vor trebui să fie recuperate de către elevi ulterior.