Pentru unii părinți este extrem de greu să creadă că, odată ajuns la grădiniță, cel mic se transformă într-un monstruleț care strigă în gura mare dacă nu-i place ceva, face crize de isterie sau chiar bate alți copii. Pe lângă probleme de natură psihică (unde este indicat să vorbești cu un specialist – consilier, psiholog), există numeroase alte motive pentru care cei mici au un comportament violent la școală sau la grădiniță, iar deseori acesta este cauza comunicării greșite părinte-copil.

În primul rând, situația de acasă îl influențează foarte mult pe copil. Dacă părinții lui țipă mereu la el (chiar dacă nu a făcut nimic greșit) sau chiar îl bat, micuțul va înțelege că doar așa se poate descurca și în viață.

Totuși, și opusul acestei situații poate cauza un comportament agresiv. De exemplu, atunci când cel mic este foarte răsfățat în familie și este obișnuit să dea ordine, este normal că va acționa la fel și la școală.

Aceeași problemă rezultă și dacă este martor la acte de cruzime și violență înfăptuite de cei din jurul său. De asemenea, dacă cel mic a fost învățat să se apere de agresori, dar fără să îi explice nimeni conceptul de autoapărare, copilul va fi tentat să se impună prin forță.

Directorul Centrului de Îngrijire Timpurie ”Zebra Zou” din România, Diana Lefter, a atras atenția părinților că ei uită că, atunci când cei mici devin agitați, o fac din diferite motive. Și anume, copiii fie nu au primit suficientă atenție din partea noastră, fie nu au dormit suficient, fie au nevoie de dragoste, iar o atitudine agresivă în asemenea cazuri nu face decât să dezechilibreze relația părinte-copil.

”E absolut dramatic să mai credem că agresivitatea de orice natură manifestată față de un copil sau în fața unui copil poate avea efecte pozitive asupra acestuia. Știu că uneori copiii pot fi o sursă de stres majoră, solicită un consum de energie considerabil după o zi în care te-a enervat șeful la birou, ți s-a stricat mașina și ai stat în trafic cel puțin două ore, nu mai ai de unde oferi energie copilului tău care ar face orice să îl observi”, a punctat Diana Lefter.