Știm că ținutul în brațe este benefic pentru nou-născuți, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care atât de mulți părinți apelează la contactul piele pe piele încă din primele zile de viață. Un studiu întreprins de cei de la University of British Columbia a demonstrat că ținutul în brațe și afecțiunea primită de bebeluș de la părinți au efecte mult mai puternice decât credeam.

Potrivit studiului, care a fost publicat în Jurnalul Development and Psychopathology, ținutul în brațe și îmbrățișările bebelușului au impact la nivel molecular. Cu alte cuvinte, când îți ții copilul în brațe și îl „copleșești” cu iubire, îi modifici genele.

Oamenii de știință au urmărit 94 de bebeluși, perfect sănătoși, timp de 4,5 ani. Aceștia le-au solicitat părinților să țină jurnale zilnice cu orele la care bebelușii au mâncat, au dormit, au plâns, precum și cu timpul pe care micuții l-au petrecut în brațele lor sau în contactul piele pe piele.

După aproape 5 ani, oamenii de știință au recoltat analize copiilor și le-au examinat ADN-ul. Cercetătorii au descoperit faptul că acei bebeluși care au fost mai puțin ținuți în brațe și cărora li s-a oferit mai puțină afecțiune aveau un profil molecular al celulelor slab dezvoltat în raport cu vârsta lor.

„Plănuim să urmărim dacă această „imaturitate biologică” pe care am observat-o la copiii ținuți mai puțin în brațe are vreun impact asupra sănătății lor, în special în ceea ce privește dezvoltarea psihologică. Dacă studiile ulterioare vor demonstra acest lucru, vom putea evidenția și mai bine importanța pe care contactul fizic dintre părinte și copil îl are”, a declarat Sarah Moore, unul dintre autorii studiului.

Între timp, părinții nu ar trebui să-și facă probleme că își țin bebelușii prea mult în brațe pentru că nu doar celulele beneficiază de acest contact, ci și creierul micuților. Un alt studiu făcut de Nationwide Children’s Hospital din Columbus, Ohio, a demonstrat faptul că afecțiunea și îmbrățișările oferite copiilor au efecte de durată și importante în dezvoltarea creierului micuților.

Sursa