Evitarea operației și tratarea apendicitei doar cu antibiotice ar putea fi o abordare sigură pentru majoritatea copiilor, după cum sugerează o analiză nouă. După ce au revizuit 10 studii la care au participat peste 400 de pacienți tineri, cercetătorii au stabilit că tratamentul nechirurgical al inflamației apendicelui pare să fie eficient. Cu toate acestea, apendicita a reapărut la 14% din pacienți, iar autorii studiului au recomandat mai multe cercetări pentru informarea medicilor responsabili de luarea deciziilor.
„În viitor, e posibil că tratamentul nechirurgical, pe bază de antibiotice să devină o alternativa pentru copiii cu apendicită acută, fară complicații”, a declarat autorul studiului, dr. Nigel Hall. Acesta este profesor asociat de chirurgie pediatrică la Universitatea din Southampton, Anglia
„Cu toate acestea, în acest moment nu recomandăm tratamentul nechirugical în afara unui studiu de cercetare conceput cu mare atenție”, a mai adăugat Hall. „Trebuie să evaluam tratamentul nechirurgical asupra unui număr mai mare de copii și să efectuăm și niste comparații detaliate, pentru a putea înțelege mai bine meritele posibile ale fiecărei abordări privind tratamentul.”
Operația este de foarte mult timp principalul tratament al apendicitei, inflamația organului în formă de săculeț, situat în partea inferioară a intestinului subțire. Aceasta poate apărea la orice vârstă, dar potrivit studiului, este cel mai des întâlnită la persoanele cu vârsta între 10 și 20 de ani.
Apendicita este cea mai comună cauză de durere abdominală acută, care necesită operație. Peste 5% din americani se operează de apendicită la un moment dat de-a lungul vieții, potrivit U.S. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Renale din America). Simptomele includ febră, amețeală și/sau vărsături și un abdomen foarte sensibil.
Apendicele perforat, care eliberează bacterii periculoase în abdomen, este o complicație rară, dar potențial fatală a apendicitei.
Hall și echipa sa au analizat diverse studii anterioare în cadrul cărora s-au folosit doar antibiotice pentru cazurile de apendicită fără complicații la 413 copii. Totuși, proiectările studiilor au variat mult și nu au comparat aceeași factori.
După perioade de supraveghere, de la opt săptămâni până la patru ani, tratamentul nechirurgical a fost eficient la 79% din copii, doar la 14% din aceștia, apendicita a reapărut. Nu s-au raportat complicații grave legate de tratamentul nechirurgical.
Studiul a fost publicat în ediția online a revistei Pediatrics (Pediatrie). Cercetări similare publicate în martie 2016 au arătat că 8% dintre pacienții cu apendicită tratați inițial cu antibiotice au avut nevoie de operație în decursul unei luni, în timp ce 23 % dintre aceștia s-au confruntat cu apendicită recurentă în decursul a 12 luni.
Hall a susținut că nu există suficiente dovezi clare comparând antibioticele cu operația, subliniind că analiza sa reprezintă un punct de plecare pentru mai multe comparații și studii mai ample.