Dacă ai devenit mămică de curând, cu siguranță că te-ai familiarizat deja cu procesul de schimbare a scutecelor, dar cât de corect o faci? Fie că folosești scutece de unică folosință sau scutece lavabile, pentru ca micuțul tău să crească sănătos, să se dezvolte normal și să se simtă bine, e important ca acestea să fie schimbate regulat și corect. 

Chiar dacă nu este o procedură complicată, se pare că unele mămici greșesc la acest capitol, și folosesc o tehnică ce poate fi periculoasă pentru sănătatea unor micuți.

Cu siguranță, știi că înainte de a trece la treabă, trebuie să-ți pregătești tot de ce vei avea nevoie - locul unde vei schimba scutecul, un scutec curat, șervețele, crema împotriva eritemului fesier, pudra pentru copii etc.

Atunci când le schimbă scutecul bebelușilor lor, multe mame o fac în felul următor: cu o mână, prind de glezne ambele piciorușe ale bebelușului, ridică fundulețul de pe scutec (astfel încât partea superioară a spatelui să rămână pe prosop), scot scutecul folosit, îl curăță pe copil și îmbracă scutecul curat. Anume aici se comite greșeala. Specialiștii susțin că această ridicare a piciorușelor îi poate dăuna copilașului și recomandă o altă metodă de schimbare a scutecelor.

Când ridicăm bebelușul de piciorușe, deși o facem ușor, totuși la un unghi destul de mare în zona lombară. Acum gândește-te că scutecele trebuie schimbate de 5-8 ori pe zi sau chiar mai mult. Această manevră poate favoriza apariția unor probleme în partea inferioară a spatelui celui mic sau poate agrava unele probleme care deja există. În ceea ce ține de nou-născuți, această metodă e și mai periculoasă, mai ales dacă micuțul are o displazie de șold și încă nu a fost diagnosticat.

Pentru siguranța bebelușului, se recomandă o altă metodă de schimbat scutecul, pe care o poți vedea în videoul de mai jos.