În primii ani, niciun copil nu poate rezista o zi întreagă fară să doarmă cel puțin puțin o oră și aceasta coincide cu acea "criză" pe care cei mici și adulții o resimt după masă. Dacă copilul nu se bucură de această odihnă reconfortantă după prânz, este mai mult decât probabil ca seara să devină agitat și să adoarmă oriunde nimerește.

mamaplus

Stabilește o rutină. Copiii sunt ființe profund ritmice. Nu sunt atât de fragili încât să nu poată susține o schimbare a programului, dar, dacă apare, trebuie să fie mai mult sau mai puțin constantă. Nu te poți aștepta, de exemplu, ca un copil să doarmă în zilele de duminică dacă în timpul săptămânii nu o face sau să-l culci câteva zile la ora două, iar alte câteva zile la ora patru. Trebuie să urmezi un program.

Cum știi dacă copilul este odihnit?
Dacă este fericit și activ pe timpul zilei și dacă noaptea doarme destul de multe ore și are un somn de calitate, nu trebuie să-ți faci griji în cazul în care nu trage un pui de somn la prânz. Dar, chiar și așa, nu trebuie să renunți la programul regulat de somn.

Trebuie să îți faci griji dacă:
- se trezește cu durere de cap;
- se trezește greu;
- este somnoros și obosit pe timpul zilei;
- adoarme oriunde și este nervos;

Sfaturi pentru un pui de somn
- Este convenabil să nu se interfereze cu somnul de noapte. După ce mănâncă, pentru că atunci corpul este mai dornic de odihnă și nu va fi dificil să adoarmă.

- Ar trebui să faci un mic efort pentru a planifica ziua luând în considerare noul program. Dacă, de exemplu, copilul are nevoie de un pui de somn în jurul orei patru, încercă să nu programezi activități la acea oră.

- Poți folosi obiectele preferate ale micuțului, cum ar fi păpușa sau jucăria preferată, îi poți citi o poveste sau să-i faci un masaj. Aceste rutine îl fac pe cel mic să le asocieze cu ora de somn.

- Nu este recomandat ca siesta să fie un motiv de dispută între tine și copil. Nu este o problemă serioasă dacă nu va dormi într-o zi.

- Nu este necesar să îl lași pe întuneric sau să-i tragi complet jaluzelele. În plus, o lumină mică îl va ajuta să facă diferența între somnul de noapte și cel de zi.

Sursa