Decizia de a angaja o bonă este un pas important în viața familiei. Înainte de a lua această hotărâre, părinții trebuie să conștientizeze că nu vor avea posibilitatea să fie alături de copil în momente importante. De aceea, bona trebuie să posede cele mai bune calități, astfel încât copilul să nu simtă atât de mult lipsa părinților.

mamaplus

Sunt două tipuri de bone: bone part-time şi bone interne. Bonele part-time vin doar atunci când le soliciţi ajutorul, în timp ce bonele interne stau permanent cu copilul, 24 de ore din 24, locuind cu voi sub acelaşi acoperiş,și pe lângă faptul că te ajută cu creşterea şi îngrijirea copilului, te pot ajuta şi la gătit și menaj. 

Este dificil să alegi o bonă, deoarece intervin diverse criterii de selecţie, şi ar trebui să ţineţi cont de unele sfaturi:

  1. Ar fi ca bine ca bona să aibă diverse competenţe: de exemplu, cele lingvistice. Este foarte important ca bona să cunoască foarte bine limba română, limbajul corect, ortografia, gramatica şi modul de exprimare. Apoi, ar fi indicat să cunoască cel puţin o limbă străină, ca să poată învăţa şi micuțul o limbă nouă.
  2. Caracterul şi temperamentul bonei: bona, ca să fie îndrăgită de copil şi de părinţii acestuia,trebuie să fie o persoană bună, liniştită, calmă, răbdătoare, zâmbitoare, tolerantă, o fire copilăroasă (ca să îl atragă pe cel mic în tainele învăţării prin intermediul jocului).
  3. Vârsta bonei: e bine să alegi o bonă tânără, că să poată avea mai multă energie și răbdare cu copilul şi  să-l poată ajuta şi la rezolvarea temelor.
  4. Starea de sănătate a viitoarei bone: este foarte importantă, deoarece nu ne dorim o bonă bolnavă, care să îi îmbolnăvească pe copii.
  5. Gradul de pregătire profesională: existenţa unor cursuri de pregătire în ceea ce priveşte îngrijirea copiilor
  6. Dragostea și dăruirea pentru a acestă meserie.
  7. Experienţa profesională: este destul de importantă, deoarece cunoaște din practică cum să îngrijească un copilaş.
  8. Este foarte important să luăm în considerare şi părerea copilului în ceea ce priveşte alegerea bonei potrivite, în primul rând, el este cel care va sta mai tot timpul cu dânsa, şi trebuie să o placă încă de la început.
  9. Ar fi bine să ții cont și de recomandările oferite de angajatorii anteriori.
  10. Educaţia şi bunul simţ de care dă dovadă: sunt foarte importante în selectarea unei bone.

Sursa