De cele mai multe ori, copiii sunt implicați în aceleași sporturi și activități precum colegii lor. Balet, dans modern, canto, înot, arte marțiale, limbi străine sunt câteva dintre cursurile extracurriculare pe care le frecventează cei mici încă din grădiniță. Începuturile pot fi timide, însă pe măsură ce înaintează, competiția pentru a-i depăși pe ceilalți devine uneori greu de gestionat. Drept consecință, mulți copii experimentează anxietatea, invidia, teama de eșec, neîncrederea în sine drept rezultate negative ale acestor presiuni. În loc să intri într-un joc periculos al orgoliilor, fă-ți timp să cunoști și să înțelegi cu adevărat interesele copilului tău!

Primul sfat ar fi să-ți urmărești copilul jucându-se, să stați de vorbă puțin. Permite-i să întrebe orice, ascultă-i temerile și visele. La momentul potrivit, vă veți lămuri împreună către ce direcție va dori să se îndrepte.

Permite-ți să gândești diferit!

Acesta este secretul când hotărăști să urmezi o astfel de cale – pasiunea este peste tot, nu doar într-un clasă, pe terenul de sport sau într-o sală de dans. Părinții tind să se bazeze pe activități organizate într-un anumit mod, pe cursuri de îmbogățire structurate, dar pasiunea poate înflori chiar în propria locuință. Tricotatul, gătitul, scrisul, joaca de-a detectivii sau de-a exploratorii se pot face acasă, fără ghidaj special, folosind tot ce aveți disponibil și, eventual, unele elemente specifice vârstei, precum jucării animale marine sau alte jocuri tipice.

Atunci când ești mai puțin preocupată să creezi CV-uri de arătat lumii și te concentrezi pe ceea ce îți face copilul să crească fericit, vei constata că nu se plictisește și dobândește mai multă siguranță de sine.

Promovează optimismul!

Trăim într-o lume competitivă, care îi face și pe copii să trăiască sub o presiune considerabilă pentru a performa. Dacă eșuează, se simt secătuiți. Realitatea este că toți ajungem să greșim, face parte din viață. Dacă vrei să-ți crești copilul astfel încât să se poată ridica și să-și depășească eșecul, este înțelept să-i cultivi și să-i încurajezi atitudinea pozitivă. Copiii optimiști sunt mai dispuși să-și asume riscuri sănătoase, să găsească soluții mai bune de rezolvare a problemelor și, ulterior, să aibă relații pozitive.

Puteți cultiva optimismul în familie începând fiecare zi într-un mod pozitiv, învățându-l pe cel mic să considere nereușitele ca fiind temporare și abordând aspectele negative prin conversații deschise. Când copiii se simt încrezători în abilitățile lor, își găsesc pasiunile și pot ajunge să trăiască în pace cu sine și cu cei din jur.

Rezistă tentației de a-l critica și evită să judeci deciziile copilului în privința unei alegeri pe care nu o agreezi. Când se simt judecați de părinții, copiii se simt răniți și respinși de oamenii care ar trebui să-i iubească mai mult. Ce poți face, în schimb, este să-ți exprimi opinia într-un mod în care arăți dragoste și înțelegere.

În definitiv, nu poți prezice unde va ajunge copilul peste ani. Împingerea sa spre o anumită pasiune nu-i garantează succesul în viață, dar îl poți sprijini în prezent oferindu-i libertatea de a-și deschide propria cale spre fericire.