Copiii sunt extrem de afectați de pandemie și de izolarea care i-a ținut departe de școală sau de grădiniță. Părinții nu au știut nici ei cum să primească această unică perioadă pe care o trăiesc, motiv pentru care tensiunile au existat în fiecare familie.

Mulți copii sunt mai triști, furioși, speriați, obosiți, speriați sau obosiți de când a început epidemia. Principala cauză ar fi că petrec prea mult timp în fața unui ecran. Psihologul Irina Gruia îi sfătuieşte pe părinții care își găsesc copiii mai triști sau furioși de când a început epidemia să fie mai creativi şi să-şi găsească timp pe care să-l petreacă împreună cu copiii.

„Programul de calculator era destul de strict, însă de când a început această nebunie este din ce în ce mai greu să o ținem departe de el. Încercăm să facem plimbări cât mai lungi, dar faptul că şi locurile de joacă sunt închise nu ne ajută. Şi atunci, tot la calculator ajunge să se joace”, povesteşte Atena, o mamă care a remarcat schimbările produse la fetița sa, Tea, însă, odată cu restricțiile, copilul nu are prea multe variante de a-şi petrece timpul liber.

Psihologul îi sfătuieşte pe părinți să fie mai creativi şi să-şi găsească timp pe care să-l petreacă împreună cu copiii. Altfel, cei mici riscă să primească multe informații, dar lipsa interacțiunii duce la deteriorarea relațiilor cu cei din jur.

Interzicerea gadgeturilor nu este o soluție 

„Copiii, de fapt, sunt întotdeauna interesați de ceea ce este nou, de ceea ce este provocator, de ceea ce este interesant. Şi cred că părinții, înainte să le închidă aceste gadgeturi, este important să se gândească ce anume le dau la schimb. Părinții ar trebui să fie interesați de a crea jocuri, lucru pe care părinții l-au cam uitat de-a lungul timpului. Cumva, să suplinească ceea ce acum 50 de ani se întâmpla la poartă, la țară”, sfătuieşte Irina Gruia, psiholog.