Psihologii și specialiștii în parenting atrag atenția că, atunci când fac o trăsnaie, cei mici de fapt atrag atenția că ceva nu e bine în interiorul lor. În general, copiii știu când greșesc, știu ce e bine și ce e rău, chiar dacă sunt mici. Copilul învață și are un sentiment, un sens intern asupra a ceea ce este bine și ce nu e bine, susține Otilia Mantelers, psiholog și expert în parenting. Cum să acționezi în aceste situații delicate și care sunt cele mai sănătoase strategii de educare c copiilor, află în cele ce urmează.

Psihologul Otilia Mantelers spune că părintele nu ar trebui să-i amintească copilului că a făcut o greșeală

”Experiența mea, și cu părinții și cu copiii, este că ei știu când greșesc. Numai că atunci când se ceartă, se bat, atunci când își rup tema sau fac o prostie în casă și își supără părinții, ei nu se pot abține. Pentru că ei printr-un comportament neadecvat și nerezonabil vor să atragă atenția că ceva nu e bine în interiorul lor emoțional și, practic, ce vor ei de la noi în momentul ăla este să-i oprim”, afirmă experta în parenting.

Psihologul spune că sistemul pedepselor nu face decât să le strice relația cu propriul copil

Soluția este să-i arăți copilului empatia, să-l întrebi cu ce poți să-l ajuți. Pedeapsa îi activează anxietatea și atunci în loc să se abțină el învață să nu facă din frică, dar o să aibă alte comportamente mai dubioase, o să mintă. De aceea pedeapsa nu e bună pentru că îndeamnă la minciună. De fapt, atunci când copiii greșesc, părinții au un sentiment de respingere față de ei.

”De multe ori noi nu ne placem copiii, dar nu realizăm. Când avem un copil ”problemă”, noi nu realizăm că nu ne place copilul ăla și e foarte important să fim foarte sinceri cu noi și să recunoaștem: ”Mie nu-mi place de copilul ăsta”. De cine îmi amintește el, cine se purta așa urât cu mine? Poate tata, poate mama, poate bunicul. Este foarte importantă introspecția în relația cu copilul, pentru că altfel nu facem cu mult diferit față de părinții noștri, facem un pic diferit pentru că citim niște cărți, însă cărțile alea nu vindecă suferințele noastre”, mai spune Otilia Mantelers.

Pe de altă parte, părinții nu trebuie să se teamă de conflictele cu propriii copii, pentru că acestea vor exista inevitabil.

”Aș avea dialoguri vindecătoare după ce are loc un conflict pentru că aceste conflicte o să existe. A crede că putem să facem ceva fără să avem conflicte e o utopie. Conflictele nu sunt despre vina ta părinte, că eu copil mă simt rău acum, ci conflictele sunt despre ”eu mă simt rău acum pe interior și hai să mă vezi și pe mine” și să vedem dacă poți să-mi îndeplinești nevoia”, mai adaugă psihologul.

Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă părinților strategii pozitive de disciplină care să-i învețe pe copii să-și gestioneze comportamentul.

10 strategii sănătoase pentru educarea copiilor:

  • Vorbiți-le copiilor cu calm.
  • Stabiliți limite și reguli pe care copiii să le poată urma cu ușurință.
  • Explicați-le cu calm consecințele dacă nu se poată frumos.
  • Ascultați-i cu atenție.
  • Acordați-le toată atenția dumneavostră în orice împrejurare.
  • Lăudați-i când au reușite.
  • Ignorați comportamentele lor negative atunci când știți că acestea nu au consecințe negative.
  • Fiți pregătiți pentru necazuri. Planificați situațiile în care copilul ar putea avea probleme de comportament.
  • Redirecționați copilul atunci când el se comport rău. Uneori, copiii fac greșeli pentru că sunt plictisiți. Găsiți ceva interesant de făcut pentru copil.
  • Dați-le o pauză, mai ales când o regulă pe care o impuneți este încălcată.