Odată cu venirea toamnei, vremea devine din ce în ce mai capricioasă, iar diferențele de temperatură ne dau mari bătăi de cap. Copiii, bătrânii şi persoanele bolnave sunt cei mai expuşi consecinţelor vremii schimbătoare și a oscilațiilor de temperaturi. Cum îi ajutăm pe cei mici să facă față acestor schimbări și ce includem în alimentația lor pentru a preveni răcelile, află în continuare de la medicii specialiști.
„În copilărie, capacitatea funcţională a sistemului imunitar nu a atins maturitatea, aşa încât orice contact cu virusuri şi bacterii va produce episoade de îmbolnăviri. Infecţiile respiratorii sunt cele mai frecvente. În acest context, nutriţia joacă un rol important. Deficitele nutriţionale ale vitaminelor esenţiale (A, C, D, acid folic etc.) şi mineralelor (fier, zinc, seleniu, cupru) slăbesc imunitatea şi cresc riscul de boli. Fierul ajută organismul copilului să se apere eficient împotriva acestor agresiuni şi să se dezvolte armonios. În schimb, deficitul de fier dă simptome precum paloare, oboseală, apetit capricios, iritabilitate şi frecvente infecţii”, a declarat prof. dr. Doina Anca Pleşca, medic primar pediatru.
Pentru a preveni problemele, trebuie să introduceţi fierul în meniul zilnic al copilului.
„Alimentele bogate în fier precum ficatul de pasăre, carnea roşie, peştele gras, ouăle şi lintea ajută la întărirea imunităţii”, completează Nicoleta Tupiţă, specialist în nutriţie.
Vitamina C întăreşte şi ea imunitatea. Se găseşte în fructe şi legume. Ca să îl determini să mănânce, aranjează-i frumos, pe farfurie, bucăţi de kiwi, căpşune şi cireşe în forme haioase, de animăluţe, fă-i limonade cu mentă şi prăjituri fără coacere, pe bază de nuci, curmale, fructe uscate. De altfel, din fructe (citrice, kiwi, mere), legume (morcov, sfeclă roşie, ţelină) şi frunze (ştevie, spanac) poţi realiza tot felul de combinaţii şi prepara smoothie-uri delicioase.