Chiar dacă la prima vedere s-ar părea că o casă curată în prezența copiilor ar fi un vis greu de îndeplinit, să știi că acest lucru este totuși posibil. Cu puțin talent în parenting și câteva recomandări de la specialiști, îți poți învăța copilul cum să facă anumite treburi casnice. Ajutorul oferit părinților îi va determina să devină adulți responsabili, încrezuți în forțele proprii și respectuoși cu lumea din jur.

Sortarea hainelor

Începând cu vârsta de 2 ani, copiii pot învăța să sorteze hainele. Poate fi chiar un joc din care ei au multe de învățat: să facă perechi, să potrivească culorile etc. Copiii de 3-4 ani te pot ajuta să strângi hainele murdare și să le pună la coșul de rufe pentru spălat.

Spălarea hainelor

Între 8 și 10 ani, copiii pot învățaă să pornească mașină de spălat, să-i pună detergenți, să scoată și să întindă rufele pe uscător. După vârsta de 11 ani, copiii ar trebui să cunoască întreg procesul de spălare a rufelor, de la umplerea mașinii, la scoaterea rufelor la uscat și împachetarea lor pentru a fi puse în șifonier.

Spălatul vaselor

Deși pare o sarcină fără sfârșit, cineva trebuie să spele și vasele, nu?! Iar când împarți această misiune cu restul familiei, parcă nu mai este atât de greu. Indiferent că îi înveți să spele de mână vasele sau să utilizeze mașina de spălat vase, începutul ar trebui făcut pe la 5-6 ani, cu strânsul veselei de pe masă și limpezitul farfuriilor. Între 7-8 ani, copiii te pot ajuta să șteargă și să așeze farfuriile la locul lor. Până la vârsta de 9 ani copii ar trebui să știe cum se spală diferite tipuri de veselă sau cum să umple și să pornească mașina de spălat vase. Stai lângă ei când manevrează obiectele ascuțite.

Făcutul patului

Să-ți faci patul pare o artă pe cale de dispariție. Totuși, este important să-ți faci patul. Începe prin a le arăta cum se face, lasă-i pe ei să-și facă patul. Nu trebuie să umpli patul cu pături, perne și jucării. Lasă un simplu cearșaf pe care să-l aranjeze frumos.

Măturatul

Pare un lucru foarte simplu să târăști mătura dintr-un colț într-altul al camerei. Începând cu vârsta de 7-8 ani, copiii pot învăța mânuirea maturii.

Utilizarea mopului

În jurul vârstei de 9-10 ani, copiii pot învăța și arta mânuirii mopului. Sunt suficient de mari să nu stai cu ochii pe ei. Învață-i cum să potrivească soluția de curățat podeaua, cum să clătească mopul și cum să-l stoarcă. Iar după ce au spălat, cum să golească găleata și să o depoziteze la locul ei.