Petrece timpul productiv alături de copii cu ajutorul unor jocuri de memorie foarte interesante. Cei mici se vor distra pe cinste și vor avea o memorie mai bună. Poți practica aceste jocuri începând cu vârsta de 3 ani a copilului și le poți adapta sau complica în funcție de particularitățile micuțului tău. Să trecem la joacă!

Formăm mai multe cuvinte dintr-un cuvânt

Este un joc destul de creativ, care antrenează memoria de termen scurt a copilului, cât și vocabularul acestuia. Părinții urmează să scrie un cuvânt lung pe o foaie de hârtie, iar copilul va face alte cuvinte din el, fără să repete aceeași literă de două ori. 

Jocul "Ce s-a schimbat?"

Ai nevoie de câteva obiecte diferite sau cartonașe cu imagini, pe care le vei aranja pe masă. Copilul le va privi cu atenție și, când va fi gata, se va întoarce cu spatele și își va acoperi ochii. Între timp, elimină un obiect sau un cartonaș, adaugă ceva nou sau schimbă-le cu locul. Copilul trebuie să identifice ce anume s-a schimbat pe masă.

Jocul ”Ce poate fi…?”

Cu ajutorul acestui exercițiu, copilul își va pune mintea în mișcare, amintindu-și diferite lucruri din aceeași categorie. De exemplu, poți să-l întrebi: „Ce poate fi… dulce?” Și copilul găsește cât mai multe răspunsuri (zahărul, jeleurile, pupicul, înghețata etc.). Pentru copiii mai mari de 5 ani, jocul poate fi complicat, descriindu-i o ghicitoare: „Ce poate fi roșu, rotund și dulce?” – „Mărul!”

Cum sunt îmbrăcat/ă?

Îndeamnă-l pe copil să se uite atent la toate detaliile hainelor, acesoriilor și încălțămintei pe care le porți. Apoi roagă-l să închidă ochii sau să se întoarcă cu spatele și pune-i întrebări legate de anumite detalii (culoarea șireturilor de la pantofi, ce desen e imprimat pe tricou, ce culoare are cureaua, ce culoare are gulerul etc.)

Ce s-a schimbat la mine?

Este un joc foarte distractiv chiar și pentru copiii mai mari și adulți. Stai în fața copilului și el te privește cu atenție. Apoi, el închide ochii, iar tu faci o schimbare: îți pui eșarfa într-un alt mod, îți dai jos un cercel, îți prinzi părul sau dimpotrivă, îl lași pe spate etc. Copilul trebuie să ghicească ce s-a schimbat.

Povestește

Citim o poveste împreună cu copilul, apoi îl rugăm să ne spună ce s-a întâmplat cu personajele. Atunci când copilul e mic, vom alege povești scurte și cu unul sau două personaje. Această activitate îl stimulează pe copil, trebuie să rețină firul poveștii în memoria de lucru și să redea acțiunea personajelor.

Multiplicăm împreună

Acest exercițiu este ideal pentru copiii din școlile gimnaziale. Alegeți un anumit număr și multiplicați-l în minte până când devine dificil de calculat fără hârtie. Avem un exemplu aici: 2 x 2 = 4 x 2 = 8 x 2 = 16 x 2 și așa mai departe. Puteți să-l practicați acasă, în mașină sau în timpul plimbărilor lungi în parc.