În perioada de creștere, copiii au nevoie de 5 ori mai mult fier per kg corp decât un adult. Fierul sprijină buna dezvoltare a sistemului imunitar și dezvoltarea cognitivă a micuților.

Fierul și importanța lui în alimentația celor mici:

Fierul este unul dintre mineralele care se găsește din abundență în organismul uman, în sânge, dar și în măduva osoasă, ficat sau splină.

Acesta este folosit la formarea hemoglobinei – o proteină din globulele roșii, care are rolul de a transporta oxigenul de la plămâni la toate celulele și țesuturile întregului organism. Prin oxigenarea corectă sunt întreținute: buna dezvoltare a sistemului imunitar, sănătatea sistemului cardiovascular și dezvoltarea cognitivă.

Fiind în plină perioadă de creștere, copiii consumă foarte mult fier. În primele 6 luni sursa principală de fier o reprezintă laptele matern, după vârsta de 4 luni rezervele de fier încep să scadă, iar după diversificare o sursă de fier o reprezintă alimentația complementară.

Anemia feriprivă:

Anemia feriprivă este probabil cea mai răspândită anemie și cea mai frecvent întâlnită carență alimentară din lume. Anemia este o afecțiune cauzată de scăderea calitativă sau cantitativă a hemoglobinei sau a celulelor roșii din sânge.

Copiii născuți la termen au rezerve de fier care le ajung pentru primele 6 luni de viață, în timp ce cei prematuri sau cu greutate mică au rezerve de fier suficiente doar pentru primele 2 luni.

O altă situație întâlnită este cea a copiilor alimentați cu lapte de vaci. Laptele de vaci este un aliment deficitar în micronutrienții esențiali dezvoltării lor corecte.

Copiii cu anemie feriprivă nu au simptome vizibile de la început pentru că rezervele de fier se epuizează de obicei lent, dar odată ce fierul din organism este din ce în ce mai puțin, putem observa:

  • Iritabilitate;
  • Oboseală;
  • Lipsa poftei de mâncare;
  • Paloarea tegumentară;
  • Neliniște;
  • Agitație.

Alimentele care au conținut ridicat de fier:

În alimente există două tipuri de fier:

  • Fierul hemic – care se găsește în produsele de origine animală (carne roșie, pui, curcan, pește, ficat) și care se absoarbe ușor;
     
  • Fierul nonhemic – care este de origine vegetală și se găsește în soia, tofu, linte, fasole, spanac. Acesta are o absorbție între 2 și 10%. Fierul nonhemic își crește absorbabilitatea prin prezența vitaminei C, dar și prin prezența fierului hemic.