Coronavirusul (COVID-19) obligă milioane de oameni din diferite țări să stea în carantină. Dacă este deja dificil să fii tot timpul acasă pentru o singură persoană, să faci asta cu copii mici poate fi o adevărată provocare. A explica celor mici situația din lume este foarte important. Ei au dreptul să știe ce se întâmplă și cum îi afectează.

În ultimele zile, UNICEF a împărtășit un material pe site-ul web, astfel încât, prin povești și imagini, să le putem lămuri copiilor ce este COVID-19.

Activitățile pe care le poți face cu copiii tăi sunt diverse și da, uneori, lucrurile pot scăpa de sub control, iar cei mici pot face dezordine în casă sau alte năzbâtii (vopsea pe perete, joaca cu mâncare sau o aventură pe o podea umedă).m

Năzbâtiile fac parte din copilărie

Prostioarele fac parte din copii, iar un studiu recent al prestigiosului neurolog științific Audrey van der Meer (de la Universitatea Norvegiană de Științe și Tehnologie) susține că a face prostioare din când în când este bine pentru copii. Specialistul reafirmă cât de benefică este o năzbâtie, atât timp cât nimeni nu este rănit. Chiar și bebelușii trebuie provocați și stimulați la nivelul lor. Ei trebuie să-și implice corpul și simțurile explorând lumea pentru a cunoaște diferitele materiale.

Explorarea a tot ceea ce este în jurul lor este vitală și inevitabilă pentru copii. Pe termen lung, acest lucru îi face mai familiarizați cu mediul lor și, prin urmare, dezvoltă mai multă acuitate, reflexe și răspunsuri emoționale.

Lăsându-i să facă uneori dezordine sau mici prostioare și năzbâtii le aduce diverse beneficii pe măsură ce cresc: înțelegerea realității lor, devin mai independenți, își consolidează sistemele imunitare și chiar învață abilități de comunicare și limbaj.

Disciplina este importantă în fiecare familie, dar data viitoare când veți vedea un „mic dezastru” creat de copii în casă, amintiți-vă, de asemenea, că încearcă să nu se plictisească și vor să exploreze cât pot, iar aceste lucruri îi ajută să învețe ceva nou și să devină mai inteligenți.